Jogurtowy deser na zimno (bez cukru) to idealny przepis dla osób na diecie lub szukających zdrowych zamienników dla ciast. Deser jest bez dodatku cukru, a jedynie maliny są słodkim dodatkiem. Bardzo prosty i szybki przepis do wykonania w mig.
Do deser na zimno polecam wybierać maliny, które są słodkie i raczej nie dawać tych bardziej kwaśnych. Ja dodałam mały pojemniczek malin, ale możesz dodać więcej w zależności jak bardzo owocowy chcesz sernik.
Maliny możesz zastąpić np. borówkami, truskawkami lub czereśniami. Deser będzie równie smaczny.
Do przepisu dodałam gęsty jogurt grecki i uprzedzając pytanie czy można go wykonać np. na jogurcie naturalnym to według mnie jak najbardziej. Konsystencja będzie nieco lżejsza, ale smak pozostanie ten sam.
Jogurtowy deser na zimno (bez cukru) to w sezonie na świeże owoce idealna alternatywa dla słodkich ciast. Dbasz o dietę lub chcesz zrezygnować z cukrów prostych i do tego nie chcesz przepisów z wyszukanymi składnikami. W takim przypadku ten przepis to strzał w dziesiątkę.
Jeśli nie wyobrażasz sobie deseru bez mocnego smaku słodkiego to wystarczy polać kawałek łyżeczką płynnego miodu, na pewno jest to zdrowsza alternatywa dla białego cukru.
Pyszny, leciutki i do tego zdrowy deser bez pieczenia. Mój kolejny hit tego lata.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
JOGURTOWY DESER NA ZIMNO (BEZ CUKRU)
SKŁADNIKI:
- 600 g jogurtu greckiego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 1/2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- ok. 300 g malin, świeżych
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę i delikatnie łączymy z jogurtem. Następnie cały czas mieszając wlewamy powoli ostudzoną żelatynę oraz wanilię. Do masy dodajemy 2/3 malin i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy o śr. 24 cm. Na wierzch układamy pozostałe maliny lekko je wciskając w masę. Wkładamy do lodówki na 1-2 godz. Jeśli lubisz możesz polać wierzch ciasta miodem.
Czy zamiast żelatyny można użyć galaretki smakowej? Jeśli tak, to w jakich proporcjach
tak, dwie galaretki rozpuszczone w 250 – 300 ml.
Ciekawe jak by to zrobić z agarem? W jakich proporcjach? ????
Wygląda obłędnie, ale na śmietanie 30% to raczej nie dla osób będących na diecie
Taka ilość śmietany, biorąc pod uwagę jogurt grecki naturalny (nie light) sprawi, że cały deser bedzie miał około 1500kcal ze wszystkim (wliczając maliny) na jakiś kilogram deseru. Jeśli planujemy zjeść cały to faktycznie nie na dietę, ale nawet dzieląc na 8 porcji dostajemy przekąskę ze standardową ilością kalorii, która dodatkowo nie jest przeładowana cukrem. Jak najbardziej ok nawet dla osób na diecie.
Dla przykładu: szklanka jogurtu owocowego ma około 250kcal.
lyzki zelatyny : male lyzki czy duze lyzki, ewentualnie ile to gram?
Moim zdaniem łyżki to są duże, małe to łyżeczki. Pozdrawiam
małe to łyżeczki
Czy mogę użyć mrożonych owoców? Trzeba je ewentualnie wcześniej romrozić?
Mrożone tutaj nie bardzo pasują lepiej dodać świeże owoce sezonowe