Ciasto czekoladowe z kremem straciatella i truskawkami. Niesamowicie wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z kremem z dodatkiem czekolady i owocami.
Ciasto czekoladowe jest przepyszne i nie trzeba go nasączać, dzięki dodaniu maślanki i oleju.
Duża ilość kakao w cieście sprawia, że ciasto będzie na pewno smakowało fanom czekolady i nie tylko.
Do tego krem straciatella na bazie śmietanki, mascarpone i startej gorzkiej czekolady. Do ciasta wybieramy czekoladę z dużą zawartością kakao o dobrej jakości.
Wierzch to pokrojone owoce, u mnie akurat truskawki. Natomiast mogą być maliny, jagody lub borówki. Ewentualnie poza sezonem frużelina z owoców.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TORCIK STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM STRACIATELLA
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 250 g cukru
- 200 ml maślanki o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki naparu z kawy o temp. pokojowej
- 100 ml oleju np. rzepakowego
- 220 g mąki tortowej
- 50 g kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
KREM STRACIATELLA
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- ok. 350 – 400 g np. truskawek, borówek lub malin
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Jajka mieszamy z cukrem, maślanką, kawą, olejem oraz solą. Do mieszaniny przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Kilka razy mieszamy trzepaczką tylko do połączania (nie dłużej). Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli wierzch wyrośnie nieco zbyt duży możemy do delikatnie ściąć nożem.
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na 1 – 2 minuty do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Na koniec dodajemy startą czekoladę i lekko mieszamy łyżką. Wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy kawałeczkami truskawek.
A czy zamiast żelatyny można dodać śmietan – fix?
Tak :)
Czy zamiast tego ciasta czekoladowego można zrobić czekoladowego biszkopta? Bardzo lubię go robić i dobrze mi wychodzi :).
Tak, warto biszkopt lekko nasączyć :)
Czy do kremu można dodać pół na pół czekoladę gorzka i mleczną??
Tak :)