Znajdź swój przepis

Ciasto czekoladowe z kremem straciatella

16 czerwca, 2023

Ciasto czekoladowe z kremem straciatella i truskawkami. Niesamowicie wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z kremem z dodatkiem czekolady i owocami.

Ciasto czekoladowe jest przepyszne i nie trzeba go nasączać, dzięki dodaniu maślanki i oleju.

Duża ilość kakao w cieście sprawia, że ciasto będzie na pewno smakowało fanom czekolady i nie tylko.

Do tego krem straciatella na bazie śmietanki, mascarpone i startej gorzkiej czekolady. Do ciasta wybieramy czekoladę z dużą zawartością kakao o dobrej jakości.

Wierzch to pokrojone owoce, u mnie akurat truskawki. Natomiast mogą być maliny, jagody lub borówki. Ewentualnie poza sezonem frużelina z owoców.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TORCIK STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI

CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI

CIASTO CZEKOLADOWE

ciasto czekoladowe z kremem

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM STRACIATELLA

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 250 g cukru
  • 200 ml maślanki o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki naparu z kawy o temp. pokojowej
  • 100 ml oleju np. rzepakowego
  • 220 g mąki tortowej
  • 50 g kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

KREM STRACIATELLA

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • ok. 350 – 400 g np. truskawek, borówek lub malin

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Jajka mieszamy z cukrem, maślanką, kawą, olejem oraz solą. Do mieszaniny przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Kilka razy mieszamy trzepaczką tylko do połączania (nie dłużej). Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli wierzch wyrośnie nieco zbyt duży możemy do delikatnie ściąć nożem.
Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na 1 – 2 minuty do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Na koniec dodajemy startą czekoladę i lekko mieszamy łyżką. Wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy kawałeczkami truskawek.

ciasto czekoladowe z kremem straciatella
ciasto czekoladowe z kremem straciatella
ciasto czekoladowe z kremem straciatella

Dołącz do dyskusji

  1. A czy zamiast żelatyny można dodać śmietan – fix?

  2. Czy zamiast tego ciasta czekoladowego można zrobić czekoladowego biszkopta? Bardzo lubię go robić i dobrze mi wychodzi :).

    1. Tak, warto biszkopt lekko nasączyć :)

  3. Czy do kremu można dodać pół na pół czekoladę gorzka i mleczną??

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij