Sprawdzony i najlepszy przepis na ciasto z morelami i truskawkami oraz kruszonką. Maślane, wilgotne i puszyste.
Ciasto możesz wykonać tylko z samymi morelami, najlepiej jeśli będą lekko miękkie i dojrzałe.
Uwielbiam połączenie słodkiego ciasta z letnimi owocami.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z MORELAMI I TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
- ok. 5 – 6 moreli
- ok. 200 g truskawek
- 220 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła o temp. pokojowej
- 4 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
KRUSZONKA
- 70 g mąki tortowej
- 70 g zimnego masła
- 50 g cukru
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Morele i truskawki myjemy i kroimy na kawałeczki lub ósemki.
Mąkę na kruszonkę mieszamy z cukrem, następnie dodajemy zimne masło i zagniatamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na tzw. puch przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy żółtka, sok z cytryny oraz skórkę. Do masy maślanej przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia. Wykładamy do formy, układamy na wierzchu morele i truskawki. Obsypujemy kruszonką i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut.