Kruche ciasto z budyniem i wiśniami to przepyszna propozycja ze słodkim budyniem, lekko kwaśnymi owocami pod kruchym ciastem.
Deser idealny w sezonie na wiśnie lub poza nim można użyć mrożonych. Rewelacyjne połączenie słodko-kwaśne. Delikatne, kruche ciasto, słodki budyń i do tego świeże owoce, które przełamują swoim smakiem całość.
Kruche ciasto możesz wykonać wcześniej i przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Kruche ciasto z budyniem będzie idealne do zabrania ze sobą na piknik lub grilla. W sezonie na wiśnie będzie doskonałym pomysłem na wykorzystanie owoców.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z wiśniami.
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I WIŚNIAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 400 g mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 900 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1 łyżka mąki
- ok. 400 g wiśni
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy zimną wodę oraz żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 1-2 godz. Po tym czasie jedną część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na spód formy, lekko dociskamy i podpiekamy w temp. 190 C przez około 10-15 min. do lekkiego zarumienienia.
700 ml mleka zagotowujemy razem z solą i cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka. Cały czas mieszając wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do mocnego zgęstnienia budyniu. Wykładamy na podpieczony spód, układamy na wierzchu wydrylowane wiśnie obtoczone w mące i ścieramy na wierzch pozostałe zamrożone ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Bardzo dziękuję za ten przepis. Ciasto rewelacyjne, urzekło mojego syna, który jest bardzo dobrym cukiernikiem. Zawsze miałam problem z ciastami z owocami. Te ciacho można zrobić zarówno z wiśniami jak też że śliwkami i borówka i (troszkę mniej posłodzić budyń). Jestem. Mega wdzięczna za ten przepis.
Dziękuję bardzo :)
Świetny przepis, łatwy i przyjemnie się robi.
Ciasto wyszło przepyszne :)
Witam
Jakich innych owoców mogę użyć ?
Pozdrawiam
Maliny, jagody, borówki :)
Dzień dobry! Czy wiśnie z kompotu mogą być, czy są jednak za miękkie do tego ciasta? Pozdrawiam :)
Lepsze będą mrożone i dodane nie rozmrożone do ciasta
Witam. Czy wisnie wcześniej rozmrozić czy mrożone wykładać?
Mrożone :)
Czy można użyć mrożonych wiśni?:)
tak :)
bez cukru:)
Czy na ciasto wylewa sie goracy budyn, czy trzeba ostudzic? Dziekuje:)
mozna gorący, ale lepiej wystudzony lekko :)
Wyglada pysznie. Takie kiedyś robiła moja Mama tylko w ciagu wielu lat zagubił się przepis. Zdecydowanie zrobię w przyszłym tygodniu :)