Znajdź swój przepis

Piernik na jogurcie

30 listopada, 2023

Piernik na jogurcie o intensywnym czekoladowo – korzennym smaku. Przepis do przygotowania w 5 minut bez użycia miksera.

Najprostszy przepis na piernik jaki znam. Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i kilka ruchów łyżki. Nie mieszamy ciasta za długo, ponieważ zrobi się ciężkie i gumowate.

Piernik możesz przełożyć powidłami, kremem lub oblać polewą czekoladową, która idealnie pasuje do smaku ciasta.

Błyskawiczny piernik na do przygotowania na ostatnią chwilę.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PIERNIK ŚWIĄTECZNY

PIERNIK Z POWIDŁAMI

PIERNICZKI NADZIEWANE

piernik na jogurcie

PIERNIK NA JOGURCIE

SKŁADNIKI:

  • 250 ml jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 80 g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub Inki

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g deserowej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 10 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Jogurt naturalny mieszamy trzepaczką z jajkami, powidłami, roztopionym masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do mieszaniny wprost przesiewamy mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, sodę, proszek do pieczenia i kawę rozpuszczalną lub inkę. Mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia nie dłużej (ciasto ma być gęste). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę mocno podgrzewamy i mieszamy z kawałkami czekolady do całkowitego rozpuszczenia. Smarujemy wierzch ciasta.

piernik
piernik

Dołącz do dyskusji

  1. Piernik wychodzi pyszny i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dziękuję za przepis.

  2. Napewno wypróbować warto bo ciasto prawie pozbawione wysiłku

  3. Jak przechowywac taki piernik? Jak dligi moze lezakowac? Czy mozna mrozic?

    1. Około tygodnia spokojnie wytrzyma, ale można także zamrozić :)

  4. Fajny przepis, dłużej się czyta niż robi ale proszę o informację czy pięć góra dół czy termoobieg i czy 170 ° dziękuję bardzo

    1. Góra – dół :) Pieczemy 170C lub 175C :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x