Piernik na jogurcie o intensywnym czekoladowo – korzennym smaku. Przepis do przygotowania w 5 minut bez użycia miksera.
Najprostszy przepis na piernik jaki znam. Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i kilka ruchów łyżki. Nie mieszamy ciasta za długo, ponieważ zrobi się ciężkie i gumowate.
Piernik możesz przełożyć powidłami, kremem lub oblać polewą czekoladową, która idealnie pasuje do smaku ciasta.
Błyskawiczny piernik na do przygotowania na ostatnią chwilę.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PIERNIK NA JOGURCIE
SKŁADNIKI:
- 250 ml jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 80 g roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub Inki
POLEWA CZEKOLADOWA
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g deserowej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 10 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Jogurt naturalny mieszamy trzepaczką z jajkami, powidłami, roztopionym masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do mieszaniny wprost przesiewamy mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, kakao, sodę, proszek do pieczenia i kawę rozpuszczalną lub inkę. Mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia nie dłużej (ciasto ma być gęste). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę mocno podgrzewamy i mieszamy z kawałkami czekolady do całkowitego rozpuszczenia. Smarujemy wierzch ciasta.
Piernik wychodzi pyszny i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dziękuję za przepis.
Napewno wypróbować warto bo ciasto prawie pozbawione wysiłku
Jak przechowywac taki piernik? Jak dligi moze lezakowac? Czy mozna mrozic?
Około tygodnia spokojnie wytrzyma, ale można także zamrozić :)
Fajny przepis, dłużej się czyta niż robi ale proszę o informację czy pięć góra dół czy termoobieg i czy 170 ° dziękuję bardzo
Góra – dół :) Pieczemy 170C lub 175C :)