Pierniczki nadziewane z powidłami śliwkowymi i polewą kakaową. Przepyszne i mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach. Przepis ze zdjęciami z przygotowania.
Ciasto po wyrobieniu jest dosyć rzadkie, ale po schłodzeniu daje się ładnie rozwałkować i trzyma kształt.
Do nadziewania możesz użyć powideł, marmolady lub konfitury morelowej. Nadzienie musi być dosyć gęste, aby nie wypływało podczas pieczenia.
Pierniczki można przechowywać przez ok. 1 tydzień w chłodnym miejscu.
Puchate, mięciutkie i niezwykle pyszne pierniczki idealne na święta.
Zobacz moje inne przepisy na pierniczki i pierniki.
PIERNICZKI NADZIEWANE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki pierniczków
CIASTO NA PIERNICZKI
- 100 g miodu
- 4 łyżki drobnego cukru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżka kakao
- 70 g masła
- 350 g mąki tortowej
- 50 g kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- szczypta soli
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- 50 g kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 – 3 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE:
Miód dodajemy do rondelka razem z cukrem, przyprawą do piernika, kakao i masłem. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Do śmietany dodajemy sodę (powinna powstać puszysta masa). Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy ostudzoną masę oraz żółtka. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i mieszamy do połączenia się składników (będzie nieco rzadkie). Owijamy folią i wkładamy na minimum całą noc do lodówki.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy wykładamy ciasto i chwilkę zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 – 3 mm. Wykrawamy foremką kółka (użyłam 10 cm średnicy) nieco większe od foremek, którymi będziemy wykrawać kształty pierniczków (u mnie serduszko ok. 7,5 cm). Połowę wykrawanych kółek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środek wykładamy ok. 1 łyżeczkę powideł. Przykrywamy każde kółko drugim wyciętym kółeczkiem, lekko dociskamy boki i wycinamy foremką kształt (pod przepisem zdjęcia z wykonania). Pozostałe ciasto zagniatamy, wałkujemy i ponownie wykrawamy pierniczki, aż do wykorzystania całego ciasta. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 8 – 10 minut w zależności od grubości ciasta.
Masło, cukier, przesiane kakao i cynamon przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Mieszamy trzepaczką dodając mleko. Jeśli polewa jest zbyt rzadka dodajemy więcej kakao, zbyt gęsta mleka. Smarujemy pierniczki pędzelkiem silikonowym lub oblewamy i układamy na kratce, aby nadmiar polewy zleciał. Zostawiamy do stężenia ok. 30 minut.
Ile pierniczki mogą „leżeć? 🙂
Na pewno kilka dni w chłodnym miejscu :)
Witam, wyglądają cudownie, mały słoik powideł to 190 g czy więcej.
Ok. 280 g :)