Lekkie i puszyste ciasto orkiszowe z truskawkami i płatkami migdałowymi. Zdrowsza wersja ciasta na mące orkiszowej.
Dzięki dobrze ubitym jajkom ciasto jest niesamowicie puszyste, dodatek oleju sprawia, że jest wilgotne.
Kawałki truskawek fajnie kontrastują ze słodkim ciastem, a płatki migdałowe po upieczeniu są chrupiące.
Ciasto orkiszowe z truskawkami będzie fajnym pomysłem na zdrowszą wersję bez mąki pszennej.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z truskawkami.
CIASTO ORKISZOWE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 6 jajek dużych, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 szklanki mąki orkiszowej, jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 ml oleju np. rzepakowego
DODATKOWO:
- ok. 300-400 g truskawek
- ok. 1/2 szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Jajka ubijamy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (około 5-6 minut). Następnie w kilku niedużych porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki, olej oraz wanilię. Miksujemy po każdym dodaniu składników na niskich obrotach tylko do połączenia. Wykładamy do formy, układamy kawałki truskawek i oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Co można dać zamiast oleju?
Ciasto rewelacyjne, bardzo smaczne i proste do zrobienia , dzisiaj próbuje upiec go z rabarbarem .
Ja zrobilam wyszlo przepyszne. Do truskawek dalam jeszcze jagode i posypalam platkami. Pychotka ..
Ale na mące pszennej można też je zrobić? Będzie potrzebna taka sama jej ilość?
tak :)