Lekkie i puszyste ciasto orkiszowe z truskawkami i płatkami migdałowymi. Zdrowsza wersja ciasta na mące orkiszowej.
Dzięki dobrze ubitym jajkom ciasto jest niesamowicie puszyste, dodatek oleju sprawia, że jest wilgotne.
Kawałki truskawek fajnie kontrastują ze słodkim ciastem, a płatki migdałowe po upieczeniu są chrupiące.
Ciasto orkiszowe z truskawkami będzie fajnym pomysłem na zdrowszą wersję bez mąki pszennej.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z truskawkami.
CIASTO ORKISZOWE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 6 jajek dużych, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 szklanki mąki orkiszowej, jasnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 ml oleju np. rzepakowego
DODATKOWO:
- ok. 300-400 g truskawek
- ok. 1/2 szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie
składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Formę
o
wymiarach
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem.
Jajka
ubijamy
razem
z
cukrem
na
jasną
i
puszystą
masę
(około
5-6
minut).
Następnie
w
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
naprzemiennie
suche
składniki,
olej
oraz
wanilię.
Miksujemy
po
każdym
dodaniu
składników
na
niskich
obrotach
tylko
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy,
układamy
kawałki
truskawek
i
oprószamy
płatkami
migdałowymi.
Pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
oprószamy
cukrem
pudrem.
Komentarze
Ale na mące pszennej można też je zrobić? Będzie potrzebna taka sama jej ilość?
tak