Pyszne ciasto czekoladowe z kremem i ciasteczkami idealne na świąteczny stół lub rodzinne spotkania. Bogate w smaku, kremowe i do tego w środku niespodzianka w postaci biszkoptowych ciasteczek.
Ciasto składa się z kilku warstw: biszkoptu kakaowego, kremu z nutellą, kremu śmietankowego, ciasteczek i polewy czekoladowej.
Chociaż deser nie należy do szybkich w przygotowaniu będzie idealnym dopełnieniem świątecznego stołu, uroczystości lub rodzinnych spotkań.
Połączenie dwóch kremów oraz w środku ciasteczek jest przepyszne. Do ciasta użyłam ciasteczek biszkoptowych Dr Gerard „jaśki”, natomiast jeśli nie znajdziesz ich w sklepie możesz użyć delicji.
Ciasto czekoladowe z kremem i ciasteczkami musisz koniecznie wypróbować i uwierz mi, na pewno nie będzie to ostatni raz kiedy go przygotujesz.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO CZEKOLADOWE KREMEM I CIASTECZKAMI
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao + 1 łyżeczka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 1 opakowanie ciasteczek ”jaśki” Dr Gerard lub delicji
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Dwie formy o wym. 24×24 cm lub podobne wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej użyć dwóch takich samych foremek lub upiec ciasto dzieląc składniki i upiec jeden po drugiej.
Mąkę przesiewamy z proszkiem i 2 łyżkami kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Pół masy wykładamy do jednej formy. Do drugiej części dodajemy przesianą łyżeczkę kakao oraz olej i delikatnie mieszamy. Wykładamy do drugiej formy.
Pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem. Dzielimy na dwie części ( jedna ma być większą od drugiej). Do mniejszej dodajemy po łyżce krem czekolady i miksujemy. Do większej dodajemy przesiany cukier puder. Następnie do każdej masy dodajemy po połowie rozpuszczonej żelatyny, mieszamy tylko do połączenia.
Jaśniejszy biszkopt stanowi spód ciasta. 1/2 kremu czekoladowego wykładamy na biszkopt, następnie 1/2 kremu jasnego i na wierzchu układamy ciasteczka juppi lekko dociskając. Następnie krem czekoladowy i ponownie krem jasny. Na górę układamy drugie ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przed podaniem wykonujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Smarujemy wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min do stężenia.

Piec góra -dół czy termoobieg ?
góra-dól :)