Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta ucierane, Ciasta z owocami

Ciasto z truskawkami

Czerwiec 24, 2021 , 7373 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Proste ciasto z truskawkami idealne w sezonie na truskawki. Wilgotne ciasto, soczyste truskawki, pyszna kruszonka i chrupiące płatki migdałowe.

Ciasto jest bardzo proste i nie wymaga zbyt dużych umiejętności. Najważniejsze, aby składniki były w temp. pokojowej a ciasto zmiksować tylko do połączenia składników jak w przepisie. Nie ma mowy o zakalcu.

Truskawki do ciasta najlepiej, aby były lekko twarde, wtedy nie puszczą zbyt dużo soku do środka. Jeśli takich akurat nie masz to lekko wymieszaj je z mąką ziemniaczaną.

Ciasto z truskawkami będzie idealne w sezonie letnim np. na piknik lub grilla.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z truskawkami.

Ciasto z truskawkami

CIASTO Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka duże, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • 3/4 szklanki mleka, temp. pokojowa
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 180 g mąki tortowej
  • 120 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta cynamonu

DODATKOWO:

  • ok. 500 g truskawek
  • 3/4 szklanki płatków migdałowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę na kruszonkę przesiewamy do miseczki, dodajemy cukier, cynamon oraz roztopione masło i dokładnie rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę przez około 8-10 min. Następnie niewielkim strumieniem wlewamy olej oraz mleko. Na koniec wsypujemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do formy, układamy kawałki truskawek i oprószamy kruszonką oraz płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami

Komentarze

  • Odpowiedz Gabi Lipiec 3, 2021 at 17:52

    Cieplutkie przepyszne;Mam nadzieję, że zostanie coś na jutro do kawki porannej ,wilgotne,z braku płatków dodałam orzechy krojone.Polecam.

  • Odpowiedz Wrotkarnia Wywrotka Czerwiec 26, 2021 at 06:44

    Proste, pyszne, córka się zajada. Kruszon na każdą okazję. Dziękujemy za przepis:)

  • Odpowiedz Magda Czerwiec 25, 2021 at 11:14

    Czy z malinami tez tak dobrze wyjdzie?

    • Odpowiedz aneta Czerwiec 25, 2021 at 20:09

      Tak :)

  • Odpowiedz aneta Lipiec 2, 2021 at 20:41

    Tak :)

  • Dodaj komentarz