Bananowe muffinki z cukinią oraz kawałkami czekolady. Mięsiste,wilgotne i mocno czekoladowe babeczki.
Dzięki dodaniu banana, cukinii i oleju muffinki długo zachowują swoją świeżość. Cukinia w cieście nie jest wyczuwalna.
Bananowe muffinki z cukinią można również wzbogacić dodając do środka orzechy włoskie lub posiekane migdały. Zamiast czekolady na wierzch można dodać płatki migdałowe.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.
REKLAMA:
BANANOWE MUFFINKI Z CUKINIĄ
SKŁADNIKI NA BABECZKI
ILOŚĆ: ok. 8 babeczek
- 2 banany duże, mocno dojrzałe
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru np. brązowego
- 1 1/2 szklanki startej na tarce cukinii
- 1 3/4 mąki np. pół na pół orkiszowej jasnej z pszenną
- 1/4 szklanki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
DODATKOWO:
- kawałki czekolady lub kropelki czekoladowe na wierzch
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i sodą. Banany dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy, cukier, jajko oraz olej i dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką do połączenia składników. Na koniec łączymy z cukinią. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki (u mnie silikonowa) lub używamy papierowych. Wypełniamy do 3/4 objętości foremki. obsypujemy kawałkami czekolady lub kropelkami czekoladowymi. Pieczemy w temp. 175 C przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyglądają pięknie <3 czy można dać samą mąkę pszenną?
Tak
Tak :)