Znajdź swój przepis

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

1 lipca, 2021

Leniwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania z pysznymi jagodami i kruszonką.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania będzie idealne w upały, kiedy drożdże ładnie pracują pod wpływem ciepła. Natomiast ilość wysiłku, który musimy włożyć w przygotowanie ciasta jest minimalne.

Ciasto jest lekkie, wilgotne i puszyste. Całość oprószona dużą ilością owoców oraz chrupiącą kruszonką.

Do tego ciasta możesz dodać inne owoce np. maliny, truskawki lub kawałeczki brzoskwiń.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.

Ciasto drożdżowe

CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 50 g drożdży świeżych lub 21 g suchych
  • 4,5 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 150 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki cukru np. brązowego
  • szczypta cynamonu

DODATKOWO:

  • ok. 2 szklanki jagód, świeżych lub mrożonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno dużej miski wsypujemy drożdże suche lub kruszymy drożdże świeże. Następnie wsypujemy cukier oraz roztrzepane jajka. Wlewamy mleko oraz olej. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę razem z solą. Miskę szczelnie owijamy folią i zostawiamy na około 2-3 godziny. Po tym czasie dokładnie miksujemy na jednolite ciasto i wykładamy do formy. Obsypujemy jagodami *.
Mąkę przesiewamy do miseczki, dodajemy cukier, cynamon oraz roztopione masło i rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Wykładamy na jagody. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40 min. do zarumienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

* jeśli używasz jagód mrożonych ciasto do wyrośnięcia zostawiasz bez owoców, dopiero później obsypujesz owocami i kruszonką.

Ciasto drożdżowe Ciasto drożdżowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Już kilka razy robiłam to ciasto, nie czekam na wyrastanie, bez tego i tak rośnie bardzo wysokie w piekarniku. Jest przeoyszne!!!! Polecam leniuchom!!!!

  2. Agnieszka says:

    Z tego przepisu upiekłam pierwsze w życiu ciasto drożdżowe i wyszło. Od tej pory piekłam już kilka razy i zawsze wychodzi. Zastanawiam się czy można zrobić z tego jakieś drożdżówki ???? Dzięki za super przepis ????

    1. aneta Autor says:

      Oj nigdy nie robiła, ale czemu nie :)

  3. Wyszło bardzo pyszne i pięknie wyrosło! Idealne ciasto drożdżowe! Moje drugie w życiu ????

    1. aneta Autor says:

      Dziękuję

  4. aneta Autor says:

    tak :)

  5. Jeśli używacie drożdży świeżych, to proponuję część cukru zamienić na cukier waniliowy. Pozdrawiam :)

  6. Aleksandra says:

    Moje pierwsze ciasto drożdżowe w życiu, wyszlo obłędnie, delikatne, puszyste i wilgotne, tak jak w przepisie. I ten zapach w całym domu – wspomnienia z dzieciństwa, dziękuję za przepis, i polecam wszystkim ????

  7. aneta Autor says:

    Tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x