Sezamowiec bez pieczenia to proste i pyszne ciasto o kilku warstwach. Herbatniki, kajmak, sezam, krem czekoladowy, porzeczki i krem śmietankowy. Pycha.
Sezamowiec w wersji bez pieczenia jest o wiele szybszy w przygotowaniu niż ten w wersji klasycznej.
TUTAJ znajdziesz przepis na klasyczne ciasto sezamowiec.
Kilka warstw ciasta przeplatane są herbatnikami, które z czasem miękną i dają się ładnie kroić.
Połączenie sezamu i kajmaku jest rewelacyjne. Dwa kremy urozmaicają smak z czego jeden jest intensywnie czekoladowy. Porzeczki, które są lekko kwaśne sprawiają, że ciasto ma kontrastowe smaki i nie jest przesłodzone.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
SEZAMOWIEC BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 opakowania herbatników maślanych
- 1 puszka masy kajmakowej ok. 450 g
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
- 200 g ziaren sezamu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
Na dnie układamy herbatniki i smarujemy połową masy kajmakowej. Sezam podprażamy na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia i wykładamy połowę na masę kajmakową (niewielką ilość możemy odłożyć do oprószenia wierzchu) .
100 ml kremówki mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Wykładamy na sezam i przykrywamy herbatnikami. Wykładamy pozostałą część kajmaku, sezamu oraz dżem porzeczkowy.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na ciasto i oprószamy sezamem. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.