Znajdź swój przepis

Ciasto marchewkowe z borówkami

23 sierpnia, 2019

Ciasto marchewkowe z borówkami i lekko cytrynowym kremem śmietankowym. Wilgotne, korzenne ciasto o pięknym kolorze i delikatny krem. Prosty przepis z dodatkiem marchewki.

Ciasto marchewkowe dzięki dodaniu cynamonu i marchewki ma taki intensywny kolor pomarańczowy. Ciasto jest wilgotne, niezbyt ciężkie z cudownym aromatem cynamonu, który unosi się podczas pieczenia.

Marchewka w cieście nie jest zupełnie wyczuwalna jeśli zetrzesz ją na tarce o małych oczkach.

Krem śmietankowy zagęściłam galaretką limonkową, ale może być to również galaretka o smaku cytrynowym lub popularne teraz krystaliczne.

Borówki świetnie ożywiają ciasta i sprawiają, że jest jeszcze smaczniejsze i ciekawsze w smaku.

Ciasto marchewkowe z borówkami to deser dla osób, które uwielbiają nieco korzenne smaki. Idealne do wykonania w sezonie jesiennym lub zimowej do ciepłej herbaty.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta marchewkowe.

Ciasto marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:

  • 1 szklanka startej marchewki *
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki cukru białego
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa lub limonkowa
  • 200 ml gorącej wody
  • ok. 150-200 g borówek

1 szklanka o pojemności 250 ml.

* marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą i cynamonem. Jajka chwilkę miksujemy z cukrami, następnie naprzemiennie w trzech porcjach dodajemy olej oraz przesiane składniki. Na koniec dodajemy marchewkę i mieszamy łyżką. Wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wcześniej wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, natomiast boki wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą lub kaszką manną. Pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy, następnie ścinamy lekko wierzch i przekrawamy na pół.
W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęsty krem następnie niewielkim strumieniem wlewamy galaretkę. Połowę kremu wykładamy na jeden blat ciasta, przykrywamy drugim i wykładamy pozostałą część. Na koniec obsypujemy wierzch borówkami i kruszonką ze ściętego wcześniej wierzchu. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc.

Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Gdzie kupię galaretkę limonkową?

    1. W dużych marketach :)

  2. Witam. Czy mogłaby Pani doradzić jaki zastosować przelicznik żeby ciasto piec w blaszce 25×35? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

  3. Witam ponownie. Ciasto upieczone i tak jak myślałam, że jest go za mało. Wyrosło ale jeśli bym miała przeciać na 2 czesci to wys będzie miało ok.1cm. Może jeśli ktoś upiecze na jeszcze mniejszej blaszce niz 24 będzie ok.
    Nie pozostaje mi nic jak upiec kolejne ciasto i oba połączyć by uratować pierwszy wypiek.
    Radzę na tortownice 24 cm zwiększyć ilość składników o pół. I jeszcze jedno mianowicie cukru i jego koloru. Nie miałam brązowego cukru i dałam biały i ciasto jest jasne. Pomimo małych niedoskonałości ciasto jest lekkie i POLECAM każdemu.

    1. Ja dodaję zawsze 1 łyżeczkę przyprawy do piernika i wtedy zawsze ma piekny, ciemny kolorek

  4. Właśnie się piecze, ale już po ilości ciasta śmiem powiedzieć że jest go za malo. Zobaczę jak sie upiecze, ale nie wierzę, że wyjdzie tak jak na zdjęciu wysoki. To jest moje 2 ciasto z tej strony i zachęciło mnie tylko zdjecie. Napiszę później co i jak.

  5. Co kiedy ciasto nie wyrasta, jaki może być powód? Ciasto się upiekło, ale jest to placek a nie ciasto grubości biszkopta, który można przekroić na pół ????

  6. Witam. Czy mogę do masy użyć mrożonych borówek?

    1. tak :)

  7. Ubiłam śmietanę na sztywno. Dodałam ostudzoną galaretkę i zamiast kremu wyszła mi „woda”. Czy galaretka ma być tężejąca?

    1. Masa powinna się ściąć :)

  8. Niestety wyszedł mi zakalec nie wiem dlaczego ????

  9. A czy można bez brązowego cukru zrobić?

    1. tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij