Ciasto marchewkowe z borówkami i lekko cytrynowym kremem śmietankowym. Wilgotne, korzenne ciasto o pięknym kolorze i delikatny krem. Prosty przepis z dodatkiem marchewki.
Ciasto marchewkowe dzięki dodaniu cynamonu i marchewki ma taki intensywny kolor pomarańczowy. Ciasto jest wilgotne, niezbyt ciężkie z cudownym aromatem cynamonu, który unosi się podczas pieczenia.
Marchewka w cieście nie jest zupełnie wyczuwalna jeśli zetrzesz ją na tarce o małych oczkach.
Krem śmietankowy zagęściłam galaretką limonkową, ale może być to również galaretka o smaku cytrynowym lub popularne teraz krystaliczne.
Borówki świetnie ożywiają ciasta i sprawiają, że jest jeszcze smaczniejsze i ciekawsze w smaku.
Ciasto marchewkowe z borówkami to deser dla osób, które uwielbiają nieco korzenne smaki. Idealne do wykonania w sezonie jesiennym lub zimowej do ciepłej herbaty.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta marchewkowe.
CIASTO MARCHEWKOWE Z BORÓWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:
- 1 szklanka startej marchewki *
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1/4 szklanki cukru białego
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
SKŁADNIKI NA KREM:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa lub limonkowa
- 200 ml gorącej wody
- ok. 150-200 g borówek
1 szklanka o pojemności 250 ml.
* marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach
Składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem,
sodą
i
cynamonem.
Jajka
chwilkę
miksujemy
z
cukrami,
następnie
naprzemiennie
w
trzech
porcjach
dodajemy
olej
oraz
przesiane
składniki.
Na
koniec
dodajemy
marchewkę
i
mieszamy
łyżką.
Wykładamy
do
tortownicy
o
średnicy
24
cm
wcześniej
wyłożonej
na
spodzie
papierem
do
pieczenia,
natomiast
boki
wysmarowane
masłem
i
oprószone
bułką
tartą
lub
kaszką
manną.
Pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy,
następnie
ścinamy
lekko
wierzch
i
przekrawamy
na
pół.
W
gorącej
wodzie
rozpuszczamy
galaretkę
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
gęsty
krem
następnie
niewielkim
strumieniem
wlewamy
galaretkę.
Połowę
kremu
wykładamy
na
jeden
blat
ciasta,
przykrywamy
drugim
i
wykładamy
pozostałą
część.
Na
koniec
obsypujemy
wierzch
borówkami
i
kruszonką
ze
ściętego
wcześniej
wierzchu.
Wkładamy
do
lodówki
na
2-3
godziny
lub
całą
noc.
Komentarze
Witam. Czy mogłaby Pani doradzić jaki zastosować przelicznik żeby ciasto piec w blaszce 25×35? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Witam ponownie. Ciasto upieczone i tak jak myślałam, że jest go za mało. Wyrosło ale jeśli bym miała przeciać na 2 czesci to wys będzie miało ok.1cm. Może jeśli ktoś upiecze na jeszcze mniejszej blaszce niz 24 będzie ok.
Nie pozostaje mi nic jak upiec kolejne ciasto i oba połączyć by uratować pierwszy wypiek.
Radzę na tortownice 24 cm zwiększyć ilość składników o pół. I jeszcze jedno mianowicie cukru i jego koloru. Nie miałam brązowego cukru i dałam biały i ciasto jest jasne. Pomimo małych niedoskonałości ciasto jest lekkie i POLECAM każdemu.
Ja dodaję zawsze 1 łyżeczkę przyprawy do piernika i wtedy zawsze ma piekny, ciemny kolorek
Właśnie się piecze, ale już po ilości ciasta śmiem powiedzieć że jest go za malo. Zobaczę jak sie upiecze, ale nie wierzę, że wyjdzie tak jak na zdjęciu wysoki. To jest moje 2 ciasto z tej strony i zachęciło mnie tylko zdjecie. Napiszę później co i jak.