Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami

Ciasto marchewkowe z borówkami

Sierpień 23, 2019 , 35288 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto marchewkowe z borówkami i lekko cytrynowym kremem śmietankowym. Wilgotne, korzenne ciasto o pięknym kolorze i delikatny krem. Prosty przepis z dodatkiem marchewki.

Ciasto marchewkowe dzięki dodaniu cynamonu i marchewki ma taki intensywny kolor pomarańczowy. Ciasto jest wilgotne, niezbyt ciężkie z cudownym aromatem cynamonu, który unosi się podczas pieczenia.

Marchewka w cieście nie jest zupełnie wyczuwalna jeśli zetrzesz ją na tarce o małych oczkach.

Krem śmietankowy zagęściłam galaretką limonkową, ale może być to również galaretka o smaku cytrynowym lub popularne teraz krystaliczne.

Borówki świetnie ożywiają ciasta i sprawiają, że jest jeszcze smaczniejsze i ciekawsze w smaku.

Ciasto marchewkowe z borówkami to deser dla osób, które uwielbiają nieco korzenne smaki. Idealne do wykonania w sezonie jesiennym lub zimowej do ciepłej herbaty.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta marchewkowe.

Ciasto marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:

  • 1 szklanka startej marchewki *
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki cukru białego
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa lub limonkowa
  • 200 ml gorącej wody
  • ok. 150-200 g borówek

1 szklanka o pojemności 250 ml.

* marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą i cynamonem. Jajka chwilkę miksujemy z cukrami, następnie naprzemiennie w trzech porcjach dodajemy olej oraz przesiane składniki. Na koniec dodajemy marchewkę i mieszamy łyżką. Wykładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wcześniej wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, natomiast boki wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą lub kaszką manną. Pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy, następnie ścinamy lekko wierzch i przekrawamy na pół.
W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęsty krem następnie niewielkim strumieniem wlewamy galaretkę. Połowę kremu wykładamy na jeden blat ciasta, przykrywamy drugim i wykładamy pozostałą część. Na koniec obsypujemy wierzch borówkami i kruszonką ze ściętego wcześniej wierzchu. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc.

Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe
 
Ciasto marchewkowe

Komentarze

  • Odpowiedz Grazyna Styczeń 22, 2021 at 14:35

    Witam ponownie. Ciasto upieczone i tak jak myślałam, że jest go za mało. Wyrosło ale jeśli bym miała przeciać na 2 czesci to wys będzie miało ok.1cm. Może jeśli ktoś upiecze na jeszcze mniejszej blaszce niz 24 będzie ok.
    Nie pozostaje mi nic jak upiec kolejne ciasto i oba połączyć by uratować pierwszy wypiek.
    Radzę na tortownice 24 cm zwiększyć ilość składników o pół. I jeszcze jedno mianowicie cukru i jego koloru. Nie miałam brązowego cukru i dałam biały i ciasto jest jasne. Pomimo małych niedoskonałości ciasto jest lekkie i POLECAM każdemu.

  • Odpowiedz Grazyna Styczeń 22, 2021 at 13:52

    Właśnie się piecze, ale już po ilości ciasta śmiem powiedzieć że jest go za malo. Zobaczę jak sie upiecze, ale nie wierzę, że wyjdzie tak jak na zdjęciu wysoki. To jest moje 2 ciasto z tej strony i zachęciło mnie tylko zdjecie. Napiszę później co i jak.

  • 1 2

    Dodaj komentarz