Znajdź swój przepis

Biszkoptowa rolada truskawkowa – przepis

30 maja, 2014

Doskonała rolada, którą możemy wykonać w sezonie truskawkowym. Delikatny jak puch biszkopt z połączonym bardzo aromatycznym, truskawkowo-śmietanowym kremem. Deser jest bardzo lekki i podany prosto z lodówki również orzeźwia. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 100 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 75 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:

REKLAMA:
  • 450 g truskawek ( ew. mrożonych )
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

 

DODATKOWO:

  • 2-3 łyżki cukru do oprószenia ściereczki

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piane. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i szczyptę soli. Miksujemy, aż masa stanie się dosyć gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując na niewielkich obrotach. Za pomocą dużej łyżki delikatnie mieszamy pianę z białek z suchymi składnikami. Formę o wym. 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 10 min, aż się lekko zarumieni.

Ściereczkę kuchenną rozkładamy na stole i oprószamy 2-3 łyżkami cukru. Przekładamy na nią ciasto z piekarnika ( stroną z papierem do pieczenia do góry ). Po około 5 minutach delikatnie ściągamy papier do pieczenia i zwijamy roladę razem ze ściereczką ( rozprowadzony cukier nie pozwoli na przywieranie ciasta ), zostawiamy do wystudzenia.

Truskawki ( 400 g ) miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukry oraz wlewamy powoli mus z truskawek. Na koniec mieszamy masę z żelatyną. Gotowy krem wkładamy do lodówki, aż masa dosyć dobrze zgęstnieje.

Roladę rozwijamy i napełniamy dosyć sztywnym kremem zostawiając około 1-2 cm od brzegów ciasta. 50 g truskawek kroimy w niewielkie kawałki i układamy na kremie, ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Krem, który nie zmieścił się w cieście możemy użyć do dekoracji rolady. Smacznego.

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. A czy mogę rolady nie zwijać tylko przygotować masę dużo wcześniej i na wystudzone ciasto po prostu wyłożyć? Z moim szczęściem to napewno by pękła przy zwijaniu czy rozwijaniu :)

    1. aneta Autor says:

      tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij