Doskonała rolada, którą możemy wykonać w sezonie truskawkowym. Delikatny jak puch biszkopt z połączonym bardzo aromatycznym, truskawkowo-śmietanowym kremem. Deser jest bardzo lekki i podany prosto z lodówki również orzeźwia. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 100 g mąki tortowej
- 3 jajka
- 75 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:
- 450 g truskawek ( ew. mrożonych )
- 250 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/4 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 2-3 łyżki cukru do oprószenia ściereczki
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piane. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i szczyptę soli. Miksujemy, aż masa stanie się dosyć gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując na niewielkich obrotach. Za pomocą dużej łyżki delikatnie mieszamy pianę z białek z suchymi składnikami. Formę o wym. 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 10 min, aż się lekko zarumieni.
Ściereczkę kuchenną rozkładamy na stole i oprószamy 2-3 łyżkami cukru. Przekładamy na nią ciasto z piekarnika ( stroną z papierem do pieczenia do góry ). Po około 5 minutach delikatnie ściągamy papier do pieczenia i zwijamy roladę razem ze ściereczką ( rozprowadzony cukier nie pozwoli na przywieranie ciasta ), zostawiamy do wystudzenia.
Truskawki ( 400 g ) miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukry oraz wlewamy powoli mus z truskawek. Na koniec mieszamy masę z żelatyną. Gotowy krem wkładamy do lodówki, aż masa dosyć dobrze zgęstnieje.
Roladę rozwijamy i napełniamy dosyć sztywnym kremem zostawiając około 1-2 cm od brzegów ciasta. 50 g truskawek kroimy w niewielkie kawałki i układamy na kremie, ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladę owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Krem, który nie zmieścił się w cieście możemy użyć do dekoracji rolady. Smacznego.
A czy mogę rolady nie zwijać tylko przygotować masę dużo wcześniej i na wystudzone ciasto po prostu wyłożyć? Z moim szczęściem to napewno by pękła przy zwijaniu czy rozwijaniu :)
tak :)