Prosty przepis na muffinki z truskawkami, które przypominają pączki. Ciasto jest na bazie maślanki i śmietany przez co uzyskujemy bardziej kremową konsystencję. Muffinki z truskawkami najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe ze szklanką zimnego mleka. Ciasto może być również połączone z malinami, jagodami, brzoskwiniami lub innymi owocami dostępnymi w sezonie. Przepis jest szybki w wykonaniu, a smak muffinek nie ma sobie równych. Polane słodkim lukrem doskonale będą smakowały dzieciom. Więcej przepisów na muffinki znajdziecie TUTAJ. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 26 muffinek
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 56 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka, duże
- 2/3 szklanki maślanki
- 1/4 szklanki śmietany kwaśnej 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( ew. esencji )
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 1/2 szklanki truskawek, pokrojonych w kostkę
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mleka, gorącego
- 1 łyżka soku z cytryny
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, cynamonem oraz łączymy z solą. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, ekstrakt z wanilii oraz sok z cytryny. Maślankę mieszamy razem ze śmietaną i dodajemy naprzemiennie z suchymi składnikami w dwóch partiach. Na koniec delikatnie za pomocą dużej łyżki mieszamy z ciastem truskawki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy surowym ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 220 C przez ok.15 min do tzw. suchego patyczka. Muffinki zostawiamy w piekarniku przez 10-15 min, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie dosyć gęsta i płynna masa. Ciepłe muffinki polewamy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego.
UWAGA:
Nie stawiajcie papilotek prosto na blachę, ponieważ spód muffinek za bardzo się wypiecze. Zawsze używajcie formy i dopiero do niej wkładajcie papilotki.
Dobry wieczór, czy można zastąpić śmietanę maślanką?
Może być kefir :)