Kruche ciasto z jagodami bardzo proste w wykonaniu, a smak jest obłędny. W przepisie zamiast zwykłej mąki tortowej dodana została krupczatka, przez co ciasto zyskało na delikatności i kruchości. Nadzienie możecie wykonać z dowolnych owoców, ale ja polecam do tego lekko kwaśne, wtedy zyskujemy niezły kontrast smakowy pomiędzy słodkim ciastem i lekko kwaśnym nadzieniem.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek ( surowych )
- 250 g masła lub margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 250 g jagód lub borówek
- 30 g cukru waniliowego
- 2 łyżki bułki tartej
SKŁADNIKI NA PIANĘ:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
Mąkę przesiewamy przez sitko razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka, miękkie masło oraz smalec. Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie w miarę jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. godz ( można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu pieczenia ). Formę o wym. 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy lekko margaryną. Na dnie formy wykładamy 3/5 schłodzonego ciasta, lekko dociskamy dłońmi i przekłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby na cieście nie powstawały bąble powietrza. Pieczemy ok. 12 min. w temp. 180 C. Na lekko podpieczony spód wykładamy jagody połączone z cukrem waniliowym oraz bułką tartą. Białka ubijamy z odrobiną soli i pod koniec stopniowo dodajemy cukier, aby powstała gęsta masa. Wykładamy na jagody, a pozostałą część ciasta kruszymy w dłoniach lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie posypujemy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 180 C na ok. 45 min, aż wierzch ciasta będzie zarumieniony. Smacznego.