Znajdź swój przepis

Galaretkowiec na herbatnikach

9 czerwca, 2020

Galaretkowiec na herbatnikach bez pieczenia to delikatny deser z kolorowymi galaretkami i masą śmietankową. Całość bardzo prosta w wykonaniu z kilku składników.

Masa śmietankowa na bazie jogurtu i kremówki z odrobiną mleka jest puszysta, lekka i słodka. Smak galaretek możesz dowolnie mieszać, ale najładniej wyglądają kiedy są pomieszane kolory.

Herbatniki po nocy w lodówce miękną i ładnie dają się pokroić. Natomiast masa jest zwarta i galaretki dosyć dobrze się trzymają.

Galaretkowiec na herbatnikach na pewno będzie smakował dzieciom. Deser przyciąga kolorami, a że jest bardzo prosty w wykonaniu możesz wykonać go razem z dzieckiem.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz mój inny przepis na deser galaretkowiec.

galaretkowiec

GALARETKOWIEC NA HERBATNIKACH

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 600 g jogurtu greckiego
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 opakowania herbatników maślanych (2 x 250g )
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 900 ml gorącej wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dnie układamy herbatniki.
Każdą galaretkę wsypujemy do oddzielnej miseczki i zalewamy 300 ml gorącej wody. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia. Całkowicie ściętą galaretkę kroimy w kosteczkę.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Jogurt miksujemy razem ze śmietanką na gęstą masę. Pod koniec dodajemy niewielkim strumieniem mleko oraz przesiany cukier puder. Na koniec wlewamy powoli ostudzoną żelatynę. Dodajemy galaretki i mieszamy delikatnie łyżką. Wykładamy na herbatniki i wyrównujemy. Wierzch wykładamy herbatnikami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

galaretkowiec galaretkowiec

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Wydaje mi się, że jest ok tym bardziej ze moja mama zjadła 4 kawałki. Dziękuje za inspiracje. :)

  2. aneta Autor says:

    zimna :) zelatyna pozniej powinna byc w temp. pokojowej.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij