Sernik gotowany na biszkopcie kakaowym oraz wiśniami w wersji wielkanocnej z czekoladowymi jajeczkami na wierzchu.
Sernik gotowany jest delikatny, kremowy i leciutki w smaku. Do tego puszysty biszkopt kakaowy nasączony ponczem i przełożony dżemem wiśniowym lub tak jak u mnie frużeliną wiśniową.
Sernik gotowany z tego przepisu jest prostszy od pieczonego i równie smaczny.
Sernik gotowany w tej formie możesz podawać np. na urodziny w formie tortu lub w wersji wielkanocnej jak u mnie z jajeczkami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 600 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka rozmiar L
- 140 g masła
- 150 ml mleka
- 60 g budyniu waniliowego w proszku
PONCZ
- 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
DODATKOWO
- mały słoiczek dżemu wiśniowego lub 3/4 szklanki frużeliny wiśniowej
- jajeczka czekoladowe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Ciasto możesz wykonać w większej tortownicy np. 24 cm zwiększając składniki o 1/4.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki można posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę tortową oraz ziemniaczaną przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą szpatułki lub łyżki w kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez około 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika po upieczeniu i studzimy w formie. Wyciągamy delikatnie kiedy ciasto będzie zimne. Wierzch lekko ścinamy i rozdrabiamy na małe kawałeczki. Następnie przekrajamy na dwie części. Jedną część wkładamy na dno formy i nasączamy połową ponczu oraz smarujemy dżemem lub frużeliną.
Twaróg, jajka oraz mleko na masę serową powinny być w temp. pokojowej. Masło roztapiamy w rondelku. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia. Dodajemy do masła i podgrzewamy do zagotowania. Do mleka dodajemy przesiany proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy do gorącej masy serowej. Ponownie podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając. Wierzch masy owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wykładamy 1/2 masy na biszkopt, przykrywamy drugą częścią ciasta. Nasączamy i wykładamy ostatnią część masy serowej. Wierzch oprószamy pokruszonym wcześniej biszkoptem. Wykładamy do lodówki na minim kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Witam czy do biszkoptu nie dodaje sie proszku do pieczenia. Pozdrawiam
Nie dodajemy :)
Robie masę z twarogu sernikowego po podgrzaniu wygląda jakby się zwarzylo tak ma być ?
Raczej nie, ale prosze podgrzac i połączyć z budyniem.
Witam!
O ile bym musiała zwiększyć proporcje jak mam formę około 25 cm? Pozdrawiam
Tak o 1/3 :)