Ciasto daquas inspirowany jest tortem bezowym daquas. Spód z brownie, lekki krem śmietankowy z kajmakiem i orzechami oraz beza.
Ciasto daquas jest niesamowicie pyszne i każda warstwa idealnie ze sobą się przenika i pasuje.
Spód z brownie to duża dawka ciasta czekoladowego o wilgotnej konsystencji. Krem daquas jest słodki, orzechowy z kajmakiem. Wierzch to chrupiąca beza z piankowym wnętrzem.
Całość tworzy niezwykle pyszny deser, który na pewno będzie doskonały na imprezy, urodziny lub uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta.
CIASTO DAQUAS
SKŁADNIKI:
BROWNIE
- 200 g masła
- 180 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 220 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 140 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
KREM DAQUAS
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki kajmaku
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 3 – 4 suszone daktyle (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
BEZA
- 4 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Masło przekładamy do rondelka razem z kawałkami czekolady i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na ok. 5 minut. Jajka mieszamy razem z cukrem i cukrem waniliowym trzepaczką. Cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z masła i czekolady, następnie dodajemy przesianą mąkę oraz cynamon i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę mieszamy z wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywny krem, następnie dodajemy po łyżce kajmak, zmielone orzeszki oraz drobno posiekane daktyle (wcześniej można je włożyć do gorącej wody na ok. 1 godz) oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy krem na brownie i na czas przygotowania bezy wkładamy do lodówki.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę oraz sok z cytryny. Wykładamy do identycznej formy jak brownie wyłożonej papierem lub obrysowujemy na papierze kształt formy. Wykładamy beze tworząc fikuśne kształty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150ºC i od razu zmniejszamy do 120ºC. Pieczemy przez 1,5 godziny. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy do całkowitego wystudzenia (bezę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym piekarniku). Gotową bezę wykładamy na krem i kroimy ostrym nożem na kawałki.
Czy kajmak może być o smaku orzechowym
tak :)
A ja mam pytanie czy dzień wczesciej można robić. Oczywiście beze dać w dniu podania ?
Tak :)
Czy ciasto przechowywać w lodówce czy tylko w chłodnym miejscu? Chciałabym zrobić na święta ale nie wiem czy beza nie zmięknie.
Bezę warto przygotować najpożniej jak to możliwe i przechowywać oddzielnie. W dniu świąt nałożyć na ciasto. Ja przechowuje w zamkniętym piekarniku.
Czy krem powinien być dość rzadki czy coś poszło nie tak?
Raczej gesty :)
Witam, czy koniecznie musi być masło?
Może być margaryna, ale z masłem ciasto ma lepszy smak.
Jeśli włożę warstwę bezową na śmietanę a podam następnego dnia ciasto, to beza mocno rozmięknie?
Na pewno bezą nie będzie już chrupiąca. Warto ją przechować w suchym miejscu pod przykryciem.
Czy można zamiast żelatyny, usztywnić śmietanę serkiem mascarpone?
Tak lub uzyc śmietan – fix
Czy dwa wystarcza na pół litra śmietany czy wiecej tych serków?
Wystarczą :)
Witam, jaka fruzelina/konfitura/dżem pasowałaby wyłożona na brownie do tego ciasta?
Powidła sliwkowe, dżem wiśniowy lub malinowy :)