Znajdź swój przepis

Ciasto daquas

8 września, 2022

Ciasto daquas inspirowany jest tortem bezowym daquas. Spód z brownie, lekki krem śmietankowy z kajmakiem i orzechami oraz beza.

Ciasto daquas jest niesamowicie pyszne i każda warstwa idealnie ze sobą się przenika i pasuje.

Spód z brownie to duża dawka ciasta czekoladowego o wilgotnej konsystencji. Krem daquas jest słodki, orzechowy z kajmakiem. Wierzch to chrupiąca beza z piankowym wnętrzem.

Całość tworzy niezwykle pyszny deser, który na pewno będzie doskonały na imprezy, urodziny lub uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta.

ciasto daquas

CIASTO DAQUAS

SKŁADNIKI:

BROWNIE

  • 200 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 140 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

KREM DAQUAS

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki kajmaku
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 3 – 4 suszone daktyle (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

BEZA

  • 4 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Masło przekładamy do rondelka razem z kawałkami czekolady i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na ok. 5 minut. Jajka mieszamy razem z cukrem i cukrem waniliowym trzepaczką. Cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z masła i czekolady, następnie dodajemy przesianą mąkę oraz cynamon i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę mieszamy z wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę miksujemy na sztywny krem, następnie dodajemy po łyżce kajmak, zmielone orzeszki oraz drobno posiekane daktyle (wcześniej można je włożyć do gorącej wody na ok. 1 godz) oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy krem na brownie i na czas przygotowania bezy wkładamy do lodówki.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę oraz sok z cytryny. Wykładamy do identycznej formy jak brownie wyłożonej papierem lub obrysowujemy na papierze kształt formy. Wykładamy beze tworząc fikuśne kształty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150ºC i od razu zmniejszamy do 120ºC. Pieczemy przez 1,5 godziny. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy do całkowitego wystudzenia (bezę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym piekarniku). Gotową bezę wykładamy na krem i kroimy ostrym nożem na kawałki.

ciasto daquas ciasto daquas

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy krem powinien być dość rzadki czy coś poszło nie tak?

    1. aneta Autor says:

      Raczej gesty :)

  2. Witam, czy koniecznie musi być masło?

    1. aneta Autor says:

      Może być margaryna, ale z masłem ciasto ma lepszy smak.

  3. Jeśli włożę warstwę bezową na śmietanę a podam następnego dnia ciasto, to beza mocno rozmięknie?

    1. aneta Autor says:

      Na pewno bezą nie będzie już chrupiąca. Warto ją przechować w suchym miejscu pod przykryciem.

  4. Czy można zamiast żelatyny, usztywnić śmietanę serkiem mascarpone?

    1. aneta Autor says:

      Tak lub uzyc śmietan – fix

    2. Czy dwa wystarcza na pół litra śmietany czy wiecej tych serków?

    3. aneta Autor says:

      Wystarczą :)

  5. Witam, jaka fruzelina/konfitura/dżem pasowałaby wyłożona na brownie do tego ciasta?

    1. aneta Autor says:

      Powidła sliwkowe, dżem wiśniowy lub malinowy :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x