Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Na słono, Zupy

Zupa dyniowa

Wrzesień 7, 2022 , 7049 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Pyszna, zdrowa i prosta zupa dyniowa idealna w sezonie jesiennym. Zupa krem z dyni z dodatkiem imbiru jest rozgrzewająca i aromatyczna. Wykonasz ją w mniej niż 30 minut.

Zupę dyniową możesz wykonać z surowej dyni lub kawałki upiec w piekarniku i na koniec dodać do zupy. Smak będzie bardziej kremowy i intensywny.

Zupę dyniową możesz podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub kromką świeżego chleba. Na wierzch możesz dodać posiekaną natkę pietruszki, płatki migdałowe lub pestki dyni.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.

zupa z dyni

ZUPA DYNIOWA

SKŁADNIKI:

  • 700 g dyni (obranej)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 1/2 łyżeczki startego imbiru świeżego lub mielonego
  • 1 pomidor malinowy
  • 2 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • sok z połowy świeżej pomarańczy (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Dynie, cebulę, ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kosteczkę. Na odrobinie oleju lub masła podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy ziemniaki i marchewkę, podsmażamy przez ok. 5 minut. Dodajemy pokrojoną dynie oraz kurkumę i imbir, ponownie podsmażamy przez ok. 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy obranego ze skórki i pokrojonego na kawałki pomidora, wlewamy sok z pomarańczy i gotujemy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia wlewamy mleko i miksujemy na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

zupa z dyni

Komentarze

Dodaj komentarz