Pyszna, zdrowa i prosta zupa dyniowa idealna w sezonie jesiennym. Zupa krem z dyni z dodatkiem imbiru jest rozgrzewająca i aromatyczna. Wykonasz ją w mniej niż 30 minut.
Zupę dyniową możesz wykonać z surowej dyni lub kawałki upiec w piekarniku i na koniec dodać do zupy. Smak będzie bardziej kremowy i intensywny.
Zupę dyniową możesz podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub kromką świeżego chleba. Na wierzch możesz dodać posiekaną natkę pietruszki, płatki migdałowe lub pestki dyni.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.
REKLAMA:
ZUPA DYNIOWA
SKŁADNIKI:
- 700 g dyni (obranej)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 1/2 łyżeczki startego imbiru świeżego lub mielonego
- 1 pomidor malinowy
- 2 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- sok z połowy świeżej pomarańczy (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Dynie, cebulę, ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kosteczkę. Na odrobinie oleju lub masła podsmażamy cebulkę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy ziemniaki i marchewkę, podsmażamy przez ok. 5 minut. Dodajemy pokrojoną dynie oraz kurkumę i imbir, ponownie podsmażamy przez ok. 5 minut. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy obranego ze skórki i pokrojonego na kawałki pomidora, wlewamy sok z pomarańczy i gotujemy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia wlewamy mleko i miksujemy na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Od dawna chodziła za mną ochota na zupę z dyni. Postanowiłem spróbować przepisu i nie zawiodłem się. Zupa jest wspaniała :)
Ciesze się :)