Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem z zapieczonym serem na górze. Przepyszny i lekki obiad idealny w sezonie letnim.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
PAPRYKA FASZEROWANA
SKŁADNIKI:
- 5 dużych papryk np. czerwonej lub żółtej
- 1 woreczek ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa mielonego np. szynka lub łopatka wieprzowa
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól oraz pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- ok. 100 g żółtego sera tartego lub mozzarella
- 1 duży pomidor np. malinowy
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę myjemy i przekrawamy na pół. Wydrążamy z gniazda i pestek. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z odrobiną soli (można dodać pół łyżeczki curry).
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy ok. 5 minut na dwóch łyżkach oleju. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Przyprawiamy słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Podsmażamy, aż do lekkiego zarumienienia. Na koniec dodajemy majeranek, koncentrat pomidorowy oraz ryż. Wszystko dokładnie mieszamy (jeśli jest potrzeba odrobinę solimy). Nakładamy farsz na połówki papryki i układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce z piekarnika lekko posmarowanej olejem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 minut, następnie obsypujemy tartym żółtym serem i nakładamy na na każdy połówkę plasterka pomidora. Dalej podpiekamy przez kolejne 10 – 15 minut. Po upieczeniu oprószamy natką pietruszki. Podajemy np. z sosem jogurtowym lub czosnkowym.