Znajdź swój przepis

Papryka faszerowana

11 sierpnia, 2023

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem z zapieczonym serem na górze. Przepyszny i lekki obiad idealny w sezonie letnim.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

KURCZAK Z BROKUŁAMI I CUKINIĄ

KURCZAK PIECZONY NA RYŻU

papryka faszerowana

PAPRYKA FASZEROWANA

SKŁADNIKI:

  • 5 dużych papryk np. czerwonej lub żółtej
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego np. szynka lub łopatka wieprzowa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól oraz pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ok. 100 g żółtego sera tartego lub mozzarella
  • 1 duży pomidor np. malinowy

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę myjemy i przekrawamy na pół. Wydrążamy z gniazda i pestek. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z odrobiną soli (można dodać pół łyżeczki curry).
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy ok. 5 minut na dwóch łyżkach oleju. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Przyprawiamy słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Podsmażamy, aż do lekkiego zarumienienia. Na koniec dodajemy majeranek, koncentrat pomidorowy oraz ryż. Wszystko dokładnie mieszamy (jeśli jest potrzeba odrobinę solimy). Nakładamy farsz na połówki papryki i układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce z piekarnika lekko posmarowanej olejem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 minut, następnie obsypujemy tartym żółtym serem i nakładamy na na każdy połówkę plasterka pomidora. Dalej podpiekamy przez kolejne 10 – 15 minut. Po upieczeniu oprószamy natką pietruszki. Podajemy np. z sosem jogurtowym lub czosnkowym.

papryka faszerowana
papryka faszerowana

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x