Polędwiczki w sosie koperkowym to pyszne, delikatne danie na obiad. Kruche i rozpływające się w ustach polędwiczki w kremowym sosie.
Polędwiczki będą kruche i soczyste jeśli zbyt długo nie będziesz ich smażyć. Dobrze rozgrzany olej i około 3 minuty z każdej strony wystarczą.
Polędwiczki w sosie możesz podawać z tłuczonymi ziemniakami, kluskami, kopytkami lub kromkami świeżego chleba. Dodatkiem do tego dania możesz być mizeria, ogórki kiszone lub surówka z kapusty.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na obiad.
REKLAMA:
POLĘDWICZKI W SOSIE KOPERKOWYM
SKŁADNIKI:
- ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 400 ml bulionu warzywnego lub rosołu
- 1/3 szklanki śmietanki 30 lub 18%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 – 3 łyżki posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Polędwiczki myjemy, usuwamy błonki i kroimy na ok. 1 – 2 cm kawałki. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i lekko pieprzymy. Łyżkę masła roztapiamy razem z łyżką oleju. Smażymy polędwiczki przez 3 minuty do ścięcia mięsa. Zdejmujemy z ognia i ponownie wlewamy olej. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Przez kilka minut smażymy, następnie zalewamy bulionem, dodajemy polędwiczki i gotujemy na niedużym ogniu przez ok. 40 – 50 minut do miękkości mięsa. W śmietance rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając wlewamy do mięsa i mieszamy dokładnie. Gotujemy przez 2 -3 minut. Dodajemy koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem.