Znajdź swój przepis

Polędwiczki w sosie koperkowym

29 września, 2022

Polędwiczki w sosie koperkowym to pyszne, delikatne danie na obiad. Kruche i rozpływające się w ustach polędwiczki w kremowym sosie.

Polędwiczki będą kruche i soczyste jeśli zbyt długo nie będziesz ich smażyć. Dobrze rozgrzany olej i około 3 minuty z każdej strony wystarczą.

Polędwiczki w sosie możesz podawać z tłuczonymi ziemniakami, kluskami, kopytkami lub kromkami świeżego chleba. Dodatkiem do tego dania możesz być mizeria, ogórki kiszone lub surówka z kapusty.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na obiad.

REKLAMA:

polędwiczki w sosie

POLĘDWICZKI W SOSIE KOPERKOWYM

SKŁADNIKI:

  • ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 400 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 lub 18%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 – 3 łyżki posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Polędwiczki myjemy, usuwamy błonki i kroimy na ok. 1 – 2 cm kawałki. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i lekko pieprzymy. Łyżkę masła roztapiamy razem z łyżką oleju. Smażymy polędwiczki przez 3 minuty do ścięcia mięsa. Zdejmujemy z ognia i ponownie wlewamy olej. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Przez kilka minut smażymy, następnie zalewamy bulionem, dodajemy polędwiczki i gotujemy na niedużym ogniu przez ok. 40 – 50 minut do miękkości mięsa. W śmietance rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając wlewamy do mięsa i mieszamy dokładnie. Gotujemy przez 2 -3 minut. Dodajemy koperek i doprawiamy solą oraz pieprzem.

polędwiczki w sosie polędwiczki w sosie

REKLAMA:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij