Zupa krem z pieczonej papryki to genialny pomysł na szybką i zdrową zupę w sezonie na paprykę. Zupa ma cudowny mocno pomarańczowy kolor dzięki upieczonej papryce.
Zupa krem z pieczonej papryki ma lekko słodkawy, delikatny i aromatyczny smak papryki. W połączeniu z upieczoną cebulką oraz czosnkiem zyskuje jeszcze na intensywniejszym smaku.
Zupę krem koniecznie podawaj z grzankami z zapieczonym żółtym serem, bagietką czosnkową lub grzankami oraz kleksami ze śmietanki.
Krem z pieczonej papryki to jedna z moich ulubionych zup jesiennych. Przepyszna, leciutka i do tego bardzo zdrowa.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.
ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 4 porcje zupy
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 szklanki śmietanki do zup i sosów 18%
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Blaszkę od piekarnika wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Układamy papryki, czosnek i cebulę, lekko skrapiamy oliwą lub olejem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 1 godzinę, aż skórka będzie pomarszczona i gdzieniegdzie czarna. Paprykę, cebulę oraz czosnek obieramy ze skórki. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy warzywa i gotujemy kilka minut. Następnie miksujemy na gładki mus razem ze śmietanką, ostrą i słodką papryką. Chwilkę gotujemy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Świetny przepis. Zupa bardzo aromatyczna, lekka i przede wszystkim smaczna. Podaję ją na dwa sposoby. Kiedy mam ochotę na coś lekkiego, to dodaję tylko grzanki, a kiedy chcę, żeby była bardziej treściwa to podaję ją z lekkimi, mini pulpecikami z indyka. Pozdrawiam.