Znajdź swój przepis

Bułeczki belgijskie – przepis

17 lutego, 2014

Pyszne, chrupiące bułeczki, które są niezwykle proste do zrobienia. Kilka składników i w domu mamy świeże pieczywo, bez chemicznych dodatków. Pasują na śniadanie, kolacje lub na kanapki do pracy lub szkoły, jako dodatek do słonych lub słodkich składników. Bułeczki zachowują swoją świeżość przez ok. 3 dni. Inspiracja: Chleb. Domowy wypiek. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10 bułeczek

  • 400 g mąki pszennej (typ 650)
  • 7 g drożdży suchych lub 15 g świeżych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 175 ml ciepłej wody

Mąkę przesiewamy przez sitko do dużej miski, dodajemy sól oraz cukier. Na środku wykonujemy wgłębienie i wlewamy rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Oprószamy z wierzchu lekko mąką i odstawiamy na 20 min. w temperaturze pokojowej. Następnie wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godz). Napuszone ciasto chwilę wyrabiamy i odstawiamy na 5 min, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 10 części formując lekko owalne bułeczki. Układamy na blaszce w dosyć dużych odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Każdą bułeczkę lekko nacinamy wzdłuż i ponownie zostawiamy na 15 min. do napuszenia. Pieczemy w temp. 230 C przez ok 15 min, wstawiając do piekarnika żaroodporne naczynie napełnione do połowy wodą. Bułeczki powinny mieć złoty kolor. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry. W piekarniku elektrycznym grzanie góra dół? Z termoobiegiem, czy bez?
    Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz.

    1. aneta Autor says:

      Góra – dół :)

  2. Były pyszne,na stałe zagoszczą w moim porannym menu????

  3. Buleczki zrobione:) byly pyszne, zniknely w jeden wieczor:)

    1. Ilovebake says:

      Ciesze sie :)

  4. woda w naczyniu pod buleczkami czy nad? Mam piekarnik gazowy z grzaniem od dołu :)

    1. Witam, pod bułeczkami :)

    2. Dziękuję, dziś próbuje :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x