Cukinia faszerowana mięsem mielonym to pyszny i zdrowy przepis na obiad. Cukinię po upieczeniu są soczyste, miękkie i super smakują z farszem zapieczonym serem.
Cukinie przygotowane w ten sposób to bardzo szybki przepis na obiad. Jeśli masz pozostałości z obiadu ryżu lub kaszy możesz je dodać do mięsa mielonego w ten sposób danie będzie bardziej sycące.
Cukinia faszerowana to kolejny pomysł po faszerowanych pomidorach i papryce, która jest równie pyszna i zdrowa.
CUKINIA FASZEROWANA
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 3 porcje
- 3 średnie cukinie
- 500 g mięsa mielonego np. łopatki lub szynki wieprzowe
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół papryki czerwonej
- 1 szklanka passaty pomidorowej lub przecieru
- 1 łyżeczka papryki słodkie
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 4 plasterki sera żółtego
- kilka pomidorów koktajlowych
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie myjemy i przekrajamy wzdłuż. Wydrążamy łyżką środek i zostawiamy miąższ (dodajmy do mięsa). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i na łyżce masła i oleju podsmażamy na patelni przez ok 5 minut. Następnie dodajemy mięso mielone, czosnek, pokrojoną z w drobną kosteczkę paprykę i przyprawy (papryki słodką i ostrą oraz sól i pieprz). Smażymy, aż mięso będzie dobrze wysmażone. Dodajemy passatę oraz miąższ z cukinii i smażymy jeszcze ok 10 minut do odparowania wody. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na wydrążone cukinie. Układamy jedną obok drugiej w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania lub blaszce z piekarnika. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 minut, następnie obsypujemy wierzch pokrojonych żółtym serem oraz połówkami pomidorków koktajlowych i ponownie zapiekamy ok 10 minut, aż do roztopienia sera.
Zaskakująco smaczna cukinia faszerowana! To kulinarne arcydzieło, w którym delikatność cukinii łączy się z aromatycznym farszem, tworząc wyjątkowe danie. Pełne kolorów, smaków i zdrowych składników – prawdziwa uczta dla podniebienia. Prosta przyjemność dla wszystkich, którzy cenią wyjątkowe doznania kulinarne!
To danie to prawdziwy majstersztyk w kuchni, w którym każdy składnik doskonale komponuje się z pozostałymi, tworząc harmonię smaku i tekstury. Nie tylko delektuje podniebienie, ale również zachwyca wzrok swoim estetycznym wykończeniem. 🌈✨
Bardzo dziękuję za ten przepis. U nas cukinia i kabaczek jest stałym bywalcem na stole. Idealny przepis również na jesienne wypady kamperem, łatwy w przygotowaniu. Teraz doceniam, ze nasz kamper ma piekarnik:)
Jestem wielką fanką cukinii w takiej formie.