Szynka pieczona w rękawie, czyli prosty sposób na domowe mięso pieczone w piekarniku. Szynka z tego przepisu sprawdzi się również na kanapki.
Szynka, aby była soczysta po upieczeniu trzeba ją marynować co najmniej całą noc. Obsmażamy ją przed pieczeniem, aby zamknąć „pory” mięsa i następnie pieczemy w piekarniku podlewając co jakiś czas powstałym podczas pieczenia sokiem.
Czas pieczenia zależy od wielkości szynki i tutaj 1 kg – 1 godzina pieczenia w niższej temperaturze.
Szynkę możesz podawać w sosie własnym redukując w rondelku sok, który powstał z pieczenia. Jeśli lubisz możesz do rękawa dodać kilka plasterków cebuli.
Szynka pieczona świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kapusty. Doskonały przepis na świąteczny stół lub inne uroczystości.
SZYNKA PIECZONA W RĘKAWIE
SKŁADNIKI:
- 1 kg szynki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie łączymy z musztardą, papryką słodką i ostrą oraz majerankiem, solą, pieprzem i olejem. Dokładnie mieszamy i nacieramy szynkę. Liście laurowe kruszymy i układamy na szynce. Szynkę przekładamy do naczynia, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum całą noc, a najlepiej na całą dobę. Szynkę przed pieczeniem obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju, aby zamknąć „pory” mięsa. Następnie przekładamy do rękawa i szczelnie zamykamy z obu stron. Wykonujemy na folii kilka małych dziurek np. wykałaczką (czasami w rękawie są już takie dziurki gotowe). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220ºC i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy do 120ºC i pieczemy przez ok. 1 godziny. Po tym czasie rozcinamy folię, podlewamy szynkę sosem i pieczemy do zarumienienia. Po upieczeniu szynkę zostawiamy na ok. 20 minut, aby zatrzymać soki w środku.