Paszteciki z mięsem idealnie pasują jako dodatek do barszczu czerwonego. Domowe ciasto drożdżowe i nadzienie z mięsa z rosołu. Przepyszne, leciutkie paszteciki, które nadają się również jako przekąska.
Ciasto drożdżowe jest delikatne, puszyste i leciutkie. Świetnie nadaje się do formowania i nie sprawia żadnych problemów podczas przygotowania.
Nadzienie mięsne to zmielone mięso z rosołu. Natomiast nie jest to konieczne, wystarczy ugotować dzień wcześniej mięso na wolnym ogniu i zmielić.
Do pasztecików możesz użyć również innego mięsa np. łopatki wieprzowej, wołowiny lub po prostu mięsa mielonego. Jako dodatek można do środka dodać podsmażone z cebulką pieczarki.
ZERKNIJ RÓWNIEŻ NA PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI.
REKLAMA:
PASZTECIKI Z MIĘSEM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 30 – 35 pasztecików
CIASTO DROŻDŻOWE
- 450 g mąki pszennej
- 12 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
- 1 łyżka cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 1 łyżeczka soli
- 70 g roztopionego masła
NADZIENIE MIĘSNE
- ok. 700 g ugotowanego mięsa z rosołu i zmielonego np. udka, ćwiartki, wołowina, udziec z indyka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/3 szklanki rosołu lub bulionu
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
DODATKOWO
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- 2 – 3 łyżki nasion np. lnu, sezamu lub czarnuszki
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. W ciepłym mleku z łyżką cukru rozpuszczamy drożdże suche lub świeże i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 – 15 minut. Po tym czasie zaczyn wlewamy do miski z mąką i dodajemy pozostałe składniki (oprócz masła). Chwilę mieszamy dużą łyżką np. drewnianą i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając w kilku porcjach roztopione masło (może być lekko ciepłe). Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i jednolite. Formujemy w kulę i przykrywamy folią lub ściereczką. Zostawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz do pasztecików. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Na roztopionym oleju lub maśle podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do mięsa razem z rosołem i przyprawami. Mielimy w maszynce do mięsa lub używamy malaksera.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na placek ok. 40 x 55 cm. Dzielimy go na cztery części i na każdym od brzegu układamy farsz wzdłuż paska (patrz zdjęcia poniżej). Zwijamy dosyć ciasto jak roladę. Przekładamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Dzielimy na kawałki mniejsze lub większe w zależności jakie paszteciki lubisz. Następnie przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na ok. 20 minut do napuszenia. Następnie smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i obsypujemy wierzch ziarenkami. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do zarumienienia wierzchu.
Dziś będą robione :) zamrożone i na pierwszy dzień świąt do barszczyku mmm :)
Super :)
Idealne proporcje na ciasto, wyszły super, dziękuję!
Pyszotka :) a czy mozna gotowe zamrozić na pózniej?
Tak :)
Świetny przepis, właśnie się zajadam pysznymi pasztecikami, u mnie wyszło 40 sztuk :)
Uwielbiam takie paszteciki.