Makowiec z jabłkami to pyszne ciasto z dużą ilością zmielonego maku, jabłkami i pyszną warstwą kajmaku na wierzchu.
Do ciasta możesz użyć maku w ziarenkach, który wcześniej gotujemy w mleku przez ok. 30 minut i następnie mielimy malakserem lub używamy maszynki do mielenia.
Makowiec z tego przepisu jest puszysty, wilgotny i treściwy. Jabłka świetnie nawilżają ciasto i sprawiają, że nie wysusza się następnego dnia.
Wierzch posmarowałam kajmakiem i obsypałam skórką pomarańczową, który świetnie pasuje do makowca.
Ciasto może być przechowywane nawet kilka dni w lodówce i nie traci swoich walorów smakowych.
Pyszne ciasto, które świetnie wpisuje się w świąteczny klimat Boże Narodzenia.
Zerknij na moje inne ciasta z makiem i makowce
MAKOWIEC Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
CIASTO MAKOWE
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (opcjonalnie)
- 2 szklanki suchego maku zmielonego
- 500 ml mleka
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 2 średnie jabłka
SPÓD Z CIASTECZEK
- 400 g kruchych ciasteczek korzennych np. speculoos
- 150 g masła o temp. pokojowej
DODATKOWO
- 1 puszka kajmaku
- ok. 200 g skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka wkładamy do malaksera i rozdrabniamy razem z masłem. Wykładamy równomiernie na spód formy i lekko dociskamy. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Mak zalewamy mlekiem i gotujemy ok 5 minut na niewielki ogniu. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem, sodą i cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 10 minut). Dodajemy do maku razem z olejem. Następnie dodajemy przesiane składniki, ekstrakt i starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia (nie dłużej). Gotowe ciasto wykładamy na spód z ciasteczek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w 180ºC na ok. 30 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i smarujemy wierzch kajmakiem oraz obsypujemy skórką pomarańczową.
Czy mleko odlewamy po ugotowaniu maku
Jeśli się nie wchłonęło to tak :)