Znajdź swój przepis

Makowiec z jabłkami

7 grudnia, 2022

Makowiec z jabłkami to pyszne ciasto z dużą ilością zmielonego maku, jabłkami i pyszną warstwą kajmaku na wierzchu.

Do ciasta możesz użyć maku w ziarenkach, który wcześniej gotujemy w mleku przez ok. 30 minut i następnie mielimy malakserem lub używamy maszynki do mielenia.

Makowiec z tego przepisu jest puszysty, wilgotny i treściwy. Jabłka świetnie nawilżają ciasto i sprawiają, że nie wysusza się następnego dnia.

Wierzch posmarowałam kajmakiem i obsypałam skórką pomarańczową, który świetnie pasuje do makowca.

Ciasto może być przechowywane nawet kilka dni w lodówce i nie traci swoich walorów smakowych.

REKLAMA:

Pyszne ciasto, które świetnie wpisuje się w świąteczny klimat Boże Narodzenia.

Zerknij na moje inne ciasta z makiem i makowce

makowiec z jabłkami

MAKOWIEC Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

CIASTO MAKOWE

REKLAMA:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (opcjonalnie)
  • 2 szklanki suchego maku zmielonego
  • 500 ml mleka
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 2 średnie jabłka

SPÓD Z CIASTECZEK

  • 400 g kruchych ciasteczek korzennych np. speculoos
  • 150 g masła o temp. pokojowej

DODATKOWO

  • 1 puszka kajmaku
  • ok. 200 g skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka wkładamy do malaksera i rozdrabniamy razem z masłem. Wykładamy równomiernie na spód formy i lekko dociskamy. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Mak zalewamy mlekiem i gotujemy ok 5 minut na niewielki ogniu. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem, sodą i cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 10 minut). Dodajemy do maku razem z olejem. Następnie dodajemy przesiane składniki, ekstrakt i starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Mieszamy delikatnie tylko do połączenia (nie dłużej). Gotowe ciasto wykładamy na spód z ciasteczek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w 180ºC na ok. 30 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i smarujemy wierzch kajmakiem oraz obsypujemy skórką pomarańczową.

makowiec z jabłkami
makowiec z jabłkami

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mleko odlewamy po ugotowaniu maku

    1. Jeśli się nie wchłonęło to tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij