Domowe wafle kakaowe z prażonymi orzechami. Szybkie w wykonaniu i mega smaczne. Doskonałe w jesienny czas do kubka herbaty.
Wafle warto zrobić minimum dzień wcześniej, aby miały czas zmięknąć i dały się ładnie pokroić. Wierzch warto czymś obciążyć, aby wafelki na następny dzień były równe, ponieważ podczas nasączania wafle mogą się odkształcać.
Do środka możesz dodać np. orzechy laskowe, włoskie lub drobno posiekane ulubione bakalie. W tym przepisie masę kakaową możesz dowolnie wzbogacać o przeróżne składniki.
Domowe wafle kakaowe to przepyszny, prosty i szybki deser. Kilka prostych składników i wafle gotowe. Z dużą ilością kakao i orzechami wafle są mocno aromatyczne i nie przesłodzone.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na wafle domowe.
DOMOWE WAFLE KAKAOWE
SKŁADNIKI NA MASĘ KAKAOWĄ:
- 250 g masła
- 3/4 szklanki cukru brązowego lub zwykłego
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1/2 łyżeczki aromatu rumowego
DODATKOWO:
- opakowanie wafli kwadratowych
- 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich*
* orzechy warto przez chwilę podprażyć na suchej patelni
Masło
roztapiamy
razem
z
cukrem,
przesianym
kakao
i
mlekiem.
Zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
dodajemy
aromat
oraz
mleko
w
proszku.
Dokładnie
mieszamy
i
na
koniec
dodajemy
orzechy.
Przekładamy
wafle,
aby
powstały
cztery
warstwy
z
masy.
Całość
owijamy
folią,
wierzch
lekko
czymś
obciążamy,
aby
wafelki
były
równe.
Wkładamy
do
lodówki
najlepiej
na
całą
noc.
Kroimy
ostrym
nożem
następnego
dnia.
Komentarze
Bardzo pyszne! Najlepsze! Wszyscy się zachwycają! Nie dodaje aromatu rumowego bo nie lubię i orzechów bo brat ma alergie ale są super! ❤️