Znajdź swój przepis

Domowe wafle kakaowe

23 września, 2019

Domowe wafle kakaowe z prażonymi orzechami. Szybkie w wykonaniu i mega smaczne. Doskonałe w jesienny czas do kubka herbaty.

Wafle warto zrobić minimum dzień wcześniej, aby miały czas zmięknąć i dały się ładnie pokroić. Wierzch warto czymś obciążyć, aby wafelki na następny dzień były równe, ponieważ podczas nasączania wafle mogą się odkształcać.

Do środka możesz dodać np. orzechy laskowe, włoskie lub drobno posiekane ulubione bakalie. W tym przepisie masę kakaową możesz dowolnie wzbogacać o przeróżne składniki.

Domowe wafle kakaowe to przepyszny, prosty i szybki deser. Kilka prostych składników i wafle gotowe. Z dużą ilością kakao i orzechami wafle są mocno aromatyczne i nie przesłodzone.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na wafle domowe.

wafle-kakaowe

DOMOWE WAFLE KAKAOWE

SKŁADNIKI NA MASĘ KAKAOWĄ:

  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru brązowego lub zwykłego
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego

DODATKOWO:

  • opakowanie wafli kwadratowych
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich*

* orzechy warto przez chwilę podprażyć na suchej patelni

Masło roztapiamy razem z cukrem, przesianym kakao i mlekiem. Zostawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy aromat oraz mleko w proszku. Dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy orzechy.
Przekładamy wafle, aby powstały cztery warstwy z masy. Całość owijamy folią, wierzch lekko czymś obciążamy, aby wafelki były równe. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Kroimy ostrym nożem następnego dnia.

wafle-kakaowe Domowe wafle kakaowe

wafle-kakaowe

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Bardzo pyszne! Najlepsze! Wszyscy się zachwycają! Nie dodaje aromatu rumowego bo nie lubię i orzechów bo brat ma alergie ale są super! ❤️

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij