Aromatyczne ciasto marchewkowe z warstwą jabłek zatopionych w galaretce i do tego krem śmietankowy. Typowo jesienne smaki i piękny aromat cynamonu podczas pieczenia.
Ciasto marchewkowe jest wilgotne, dosyć ciężkie o intensywnym zapachu cynamonu. Do środka możesz dodać np. posiekane orzechy włoskie lub ulubione bakalie. Marchewka w cieście nie jest wyczuwalna nawet taka starta na dużych oczkach.
Warstwa jabłkowa to lekko podduszone owoce zatopione w galaretce cytrynowej. Pyszna, lekko kwaśna warstwa ożywia ciasto.
Krem śmietankowy to serek w połączeniu z ubitą śmietanką. Serek i ciasto marchewkowe to połączenie idealne.
Ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem to idealny deser na jesienne chłody. Bogate w smaku z owocami i do tego kremem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasto marchewkowe.
CIASTO MARCHEWKOWE Z JABŁKAMI I KREMEM
SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:
- 300 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- 300g marchewki startej na tarce
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:
- 1 kg jabłek, lekko kwaśnych
- sok z połowy cytryny
- 2 galaretki
- 1/2 szklanki wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 500 g serka śmietankowego lub z wiaderka
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem i cynamonem. W oddzielnej miseczce miksujemy jajka razem z cukrem na jasną i puszystą masę (powinna potroić swoją objętość). Następnie niewielkim strumieniem wlewamy olej oraz dodajemy sól oraz startą marchewkę ( u mnie starta na dużych oczkach). Na koniec dodajemy w trzech porcjach suche składniki i mieszamy tylko do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 160 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwie części.
Jabłka obieramy, skrapiamy sokiem i wlewamy wodę. Dusimy przez chwilkę, aby się za mocno nie rozpadły. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy, aż zacznie lekko tężeć. Wykładamy na blat ciasta marchewkowego.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na 5 min. do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Serek miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz ubitą kremówką. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy 3/4 na warstwę jabłkową i przykrywamy ciastem marchewkowym. Pozostałą część smarujemy wierzch i robimy lekkie fale np. widelcem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Galaretki o jakim smaku?
u mnie byly cytrynowe
Ciasto pychotka ????
Jeśli nie w przepisie podanej ciepłej to na pewno zimna :)
Witam. Jaki serek Pani użyła?
Ja użyłam z wiaderka z Piątnicy :)
Przepis osobiście wypróbowałam :-)
Wyszło bardzo smaczne, rodzina zachwycona zarówno smakiem jak i wyglądem ;-)
300g marchewki … ile to mniej więcej marchewek średniej wielkości?
2 duże powinny wystarczyć :)
Dziękuję ;)
U Pani w kategorii przelicznik objętości brakuje mąki do przeliczenia czy może ja Pani wprowadzić ?
Na pewno poprawie, a szklanka mąki tortowej to 160 g
Witam ponownie.. mam pytanie chce upiec tartę z Pani przepisu dodam że tartę będę robiła poraz pierwszy.. czy mogę ją zrobić w zwykłej formie z wyciąganym dnem czy musi być jak u Pani szklana ?
Nie musi być szklana :)