Błyskawiczne ciastka migdałowe obtoczone w płatkach migdałowych. Błyskawiczne w przygotowaniu, kruche i słodziutkie ciasteczka.
Ciastka są dosyć kruche z pysznymi i chrupiącymi płatkami. Ciasteczka nie są mocno słodkie, dlatego warto je oprószyć cukrem pudrem.
Ciastka migdałowe idealne będą do filiżanki herbaty lub do przygotowania na szybki deser. Ciasteczka w szczelnym pojemniku można przechowywać nawet około tygodnia.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.
REKLAMA:
CIASTKA MIGDAŁOWE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 blaszka ciasteczek
CIASTO
- 250 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 120 g zimnego masła
- 1 zimne żółtko
- 1 łyżka zimnej kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
DODATKOWO
- 2 szklanki płatków migdałowych
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier waniliowy, zmielone migdały oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtko oraz kwaśną śmietanę i ekstrakt migdałowy. Zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w płatkach migdałowych (mocno dociskamy, aby przyległy do ciasta). Pieczemy w temp. 180ºC przez około 20-25 minut do zarumienienia. Po upieczeniu jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.