Ciasto z rurkami bez pieczenia, czyli doskonały deser na lato. Ciasto jest lekkie, kremowe z dodatkiem pysznych rurek o smaku kakaowym. Przepis jest prosty w wykonaniu i przede wszystkim nie wymaga pieczenia.
Rurki do ciasta możesz wybrać o dowolnym smaku np. z kakaowym nadzieniem lub waniliowym. Ciasto przełożone jest herbatnikami kakaowymi, które z czasem miękną i ładnie dają się kroić na kawałki.
Krem na bazie śmietanki i mascarpone jest niezwykle lekki, puszysty i doskonale pasuje do rurek kakaowych. Na herbatniki wyłożyłam polewę czekoladową, natomiast jeśli lubisz słodsze ciasta możesz zamienić na mleczną.
Ciasto z rurkami wykonaj kilka godzin wcześniej przed podaniem, aby herbatniki i rurki miały czas zmięknąć.
CIASTO Z RURKAMI BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 duże opakowanie herbatników kakaowych
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny*
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 opakowanie rurek np. z kakaowym nadzieniem
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 18%
- 80 g gorzkiej czekolady
* żelatynę można zastąpić zwiększając ilość mascarpone
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki jeden obok drugiego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę oraz serek prosto z lodówki miksujemy razem do uzyskania gęstego kremu. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę cały czas miksując. Wykładamy na ciasto połowę kremu. Układamy rurki jedna obok drugiej i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Układamy herbatniki i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Kremówkę podgrzewamy dosyć mocno. Dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Polewamy wierzch ciasta i zostawiamy do stężenia na około 15 min.
Jaką ilością wody zalac tą żelatynę? Chyba dałam za mało i masa jest jak bita śmietana i nie wygląda tak fajnie po przekrojeniu :P
Właśnie skończyłam. Czekam aż stężeje i rurki zmiękną. Dzieciom ślina ciekła na sam widok. Dzięki za pomysł
Jaka ilość składników na większą blachę 36cm długości ?
Wystarczy zwiększyć o 1/3 składniki :)
A ja mam pytanko bo dopiero się za nie zabieram śmietanę odrazu łączę z serkiem czy najpierw ja mam ubić i potem dodać serek
Od razu :)
Zrobiłam z małymi modyfikacjami jeden krem z kawą jest przedobre ;)pozdrawiam
Witam. Jak dokładnie robiła Pani ten krem z kawą?
Zrobiłam, nam średnio smakowało. Raczej więcej się u nas nie pojawi- takie nijakie, bez smaku. No ale, o gustach się nie dyskutuje ;)
Nie do tego komentarza miało być pytanie. Sorki.
Dzień Dobry, mam pytanko, zrobiłam polewę wg przepisu, ale mi się skiepściła. Jakby zważyła i pojawił się jakiś taki tłuszcz. Co mogło być powodem? https://uploads.disquscdn.com/images/539dd16e1a2b4516b61740223dc4404835c6ec2d657801910c5a77c0bcec31eb.jpg
Może za krótko mieszałaś?
P. Aneto zrobiłam ciacho (co prawda z modyfikacjami bo dodalam jeszcze warstwę z galaretką z truskawkami, która orzeźwiła całość), ale mam pytanie w zakresie polewy. Pierwszy raz polewa mi się skiepściła, tzn. zrobiły jakieś takie grudki, tak jakby polewa się zważyła i zaczął wpływać jakiś taki dodatkowy jakby tłuszcz. Co może być powodem? Do głowy przychodzą mi dwa (chociaż nie raz robilam tak samo polewę ze śmietanki i czekolady i było git) – 1. Śmietanka zimna wyjęta prosto z lodówki, 2. Po dodaniu czekolady nadal garnuszek był na podgrzewany gazie. Co zrobiłam źle? Proszę o poradę.
https://uploads.disquscdn.com/images/26f17ea9b372ab4b1fdaa44051f3e79771e62afb9991cbc46e176b1a2e8207ee.jpg
Na początku podgrzewamy kremówkę, a później dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia :) możliwe, że niepotrzebnie jeszcze gotowałaś na gazie i dlatego się zważyła. Ciasto i tak wygląda pysznie :) Pozdrawiam
Świetny pomysł! Ciasto prezentuje się wyśmienicie :) Przepis już zapisałam i na pewno przetestuję :)