Mocno orzechowe ciasteczka śnieżne kule o niesamowicie delikatnej i kruchej konsystencji. Mocno słodkie kuleczki obtoczone w cukrze pudrze. Moje ulubione ciasteczka, które niedawno odkryłam.
Ciasteczka przygotowujemy z orzechami włoskimi i nie zamieniamy ich na inne. Orzechy włoskie nadają niesamowitego smaku i aromatu ciasteczkom.
Ciasteczka formujemy w niewiele mniejsze kuleczki od orzecha włoskiego, pieczemy i obtaczamy w cukrze pudrze. Jeśli chcesz, aby ciasteczka były mniej słodkie nie dodawaj do ciasta cukru lub go zmniejsz.
Po upieczeniu przechowujemy je w szczelnym pojemniku, aby nie wyschły. Ciasteczka mogą leżeć nawet do tygodnia.
Śnieżne kule idealnie będą prezentować się na świątecznym stole i w Boże Narodzenie na pewno będą smakowały rodzinie i gościom.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na kruche ciasteczka.
CIASTECZKA „ŚNIEŻNE KULE”
SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciastek
- 240 g mąki tortowej
- 240 g orzechów włoskich
- 220 g masła lub margaryny, zimnej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ew. esencji)
- 60 g cukru
- szczypta soli
- cukier puder do obtoczenia
Orzechy dokładnie mielimy. Mąkę przesiewamy i dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki. Rozdrabniamy w malakserze lub siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy zmielone orzechy, ekstrakt, cukier, sól. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folia i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta formujemy małe kuleczki (troszkę mniejsze niż orzechy włoskie) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-18 min, aż lekko się zarumienią. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia. Następnie obtaczamy w cukrze pudrze (nie przesiewamy). Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Czy można dać mielone orzechy laskowe?
Tak, ale z włoskimi są najsmaczniejsze :)
Dzień dobry. Ile ciastka mogą leżakować ? Czy orzechy muszą być mielone czy mogą rozdrobnione ? Pozdrawiam serdecznie :)
Spokojnie mogą poleżeć nawet kilka dni. Orzechy bardzo drobno mielimy.
Witam,
czym można zastąpić esencję waniliową, albo ekstrakt? Może być zwykła laska wanilii? Nigdzie nie mogłam dostać składników z przepisu…
Jak najbardziej może być :) Zastąpić ekstrakt można także cukrem waniliowym :)