Znajdź swój przepis

Ciasto z kaszy manny z owocami i galaretką

8 lipca, 2016

Ciasto z kaszy manny z owocami i galaretką bez pieczenia idealne na letnie dni. Przepyszny deser ze słodką masą grysikową, świeżymi malinami oraz galaretką.

Masa grysikowa jest super szybka w przygotowaniu. Słodka z wyczuwalnym smakiem kaszki oraz fajnymi małym grysikiem. Deser nie jest ciężki, ale też nie należy do najlżejszych. Doskonale pasuje z malinami, które ożywiają i sprawiają, że ciasto nie jest mdłe. Dodatkowo maliny zalewamy tężejącą galaretką, która jest słodka, ale także doskonale konserwuje maliny przez co dłużej możemy cieszyć się jej pysznym smakiem.

Ciasto z kaszy manny najlepiej wykonać dzień wcześniej, aby miało czas się ustabilizować i stężeć.

Oczywiście maliny w tym przepisie nie są koniecznością. Fajnie sprawdzą się truskawki, jagody, borówki, brzoskwinie, wiśnie lub inne owoce, które lubisz. Możesz wykonać również warstwę z mixem owoców.

REKLAMA:

Ciasto z kaszy manny z owocami i galaretką pomimo, że jest przepyszne to nie zapominajmy o tym, że kasza jest super zdrowa i ma wiele cennych składników i witamin.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto grysikowe

CIASTO Z KASZY MANNY Z OWOCAMI I GALARETKĄ

SKŁADNIKI NA MASĘ GRYSIKOWĄ:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g masła
  • 1 szklanka kaszki manny

DODATKOWO:

  • ok. 400 g malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 600 ml gorącej wody
  • opakowanie okrągłych biszkoptów

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

REKLAMA:

750 ml mleka razem z cukrem, masłem oraz ekstraktem podgrzewamy, aż wszystkie składniki będą rozpuszczone. Następnie kaszkę mieszamy w 250 ml i mieszając wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, aż masa zacznie być mocno gęsta. Tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy biszkopcikami. Wylewamy masę grysikową i zostawiamy do wystudzenia. Następnie układamy maliny lekko dociskając do środka masy. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki, aż zacznie gęstnieć. Tężejącą wylewamy na owoce i wkładamy na całą noc do lodówki.

ciasto grysikowe ciasto grysikowe

ciasto grysikowe ciasto grysikowe ciasto grysikowe ciasto grysikowe

 

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można użyć mrożonych malin?

    1. aneta Autor says:

      tak, najlepiej do płynnej galaretki zamrożone owoce i od razu po lekkim ścięciu wykładamy na ciasto.

  2. Czy kasza manna zastygnie bez masła?

  3. Zulu K. says:

    Podkradam kawałek :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij