Sernik straciatella z malinami i nutellą. Przepyszne połączenie kilku smaków, ale przede wszystkim bardzo prosty i błyskawiczny deser. Spód z nutellą, masa sernikowa z czekoladą oraz pyszne świeże owoce w galaretce. Niesamowity deser, który na pewno będzie hitem domowych imprez.
Spód na bazie herbatników połączonych z nutellą jest słodziutki z chrupiącymi herbatnikami, które z czasem lekko miękną. Po kilku godzinach w lodówce spód będzie twardszy i bardziej zwarty w konsystencji.
Masa serowa z kawałeczkami czekolady oraz dodatkiem ubitej kremówki jest delikatna w smaku i doskonale równoważy słodki smak spodu. Twaróg fajnie smakuje z czekoladą przez co smak nie jest mdły. Jeśli nie chcesz mielić twarogu możesz zastąpić go dobrym jakościowo serem z wiaderka.
Maliny idealnie pasują do czekolady i fajnie ożywiają smak. Pięknie wyglądają zatopione w galaretce i zachowują dłużej świeżość.
Sernik straciatella z malinami i nutellą to idealny letni deser, którym na pewno zaskoczysz gości. Doskonały dla dzieci, które uwielbiają nutellę.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK STRACIATELLA Z MALINAMI I NUTELLĄ
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 300 g zmielonych herbatników kakaowych
- ok. 350 g kremu czekoladowego Nutella
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu półtłustego, potrójnie mielonego
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 5 łyżek żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 4-5 łyżek posypki czekoladowej lub startej czekolady (deserowej lub gorzkiej)
DODATKOWO:
- ok. 400 g malin
- 1 galaretka malinowa
- 500 ml gorącej wody
Nutellę przez chwilę podgrzewamy i łączymy z herbatnikami. Wykładamy na dno tortownicy o śr. około 26 cm, wyrównujemy i dociskamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem oraz startą czekoladą. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, łączymy z twarogiem. Cały czas miksując na średnich obrotach wlewamy powoli żelatynę. Wykładamy masę na spód i układamy maliny. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania galaretki.
Galaretkę zalewamy gorącą wodą, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wykładamy na wierzch sernika. Wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia.
Poza tym polecam wiórki czekoladowe wmieszać w ciasto łyżką na samym końcu, po dodaniu żelatyny, po użyciu miksera wiórki się rozpuszczają delikatnie i nie ma tego fajnego efektu.
Ciasto bardzo dobre, bardzo syte. Miałam problem zjeść kawałek. Problem w tym, że masa z ciastek i nutelli robi się bardzo twarda, najlepiej wyjąć ciasto z lodówki chwilę przed podaniem. Dodałam zwykłe herbatniki, bo nigdzie nie mogłam kupić kakowych. Polecam kupić żelatynę w większym opakowaniu, w tym standardowym trudno nazbierać 5 łyżek choć moze powinny to być łyżeczki? Trochę mi przeszkadzał kwaskowaty posmak malin i galaretki, ale ogólnie po połączeniu wszystkich smaków nie było tak źle. Myślę, że można by też było zrobić to ciasto z 0,5 kg sera, z kilograma wyszło wysokie na całą formę o średnicy 26cm i ciężko było zjeść kawałek i nadziać na widelec wszystkie części ciasta.
Uwielbiam ten przepis, będę robiła ciasto już drugi raz. A zamiast herbatników na spod polecam zmielić sucharki. Moim zdaniem dużo lepszy wychodzi ;)
Sernik boski! :) Dziękuję za ten przepis! Jedyne, co nie do końca mi wyszło to spód – wg. mnie nutelli było właśnie za mało, bo był zbyt sypki i kruszył się przy dotknięciu (herbatniki zmieliłam na drobny pył). Trzeba znaleźć swoje własne złote proporcje :) Pomimo tego, wyszedł pyszny i wszyscy goście chwalili – zniknął ze stołu najszybciej ze wszystkich ciast, dobrze, że zostawiłam 2 kawałki w lodówce dla siebie na później :) Po przygotowaniu trzymałam go całą noc w lodówce przed podaniem, ale uważam, że najlepszy był po jeszcze kolejnej nocy w chłodzie. Jeszcze raz dziękuję za przepis!
Niestety ciasto nie spełniło moich oczekiwań. Ewidentnie 5 łyżek żelatyny to za dużo – masa wyszła zbyt ścisła, nutelli również uważam, że należy dodać mniej – masa na spód zbyt miękka (musiałam dodać jeszcze 100 dkg ciastek). Przepis należy lekko poprawić.
Dobrze rozumiem, ze smietanke nalezy ubic osobno i dopiero ubitą dodac do masy serowej? Czy pozniej podczas dodawania zelatyny i mieszania mikserem nie ma ryzyka zwarzenia sie masy? :)
A jaki rozmiar blaszki?
Tortownica o śr. 26 cm
Jest coś czym można zastąpić twaróg?
Czy można użyć śmietany 36%?
Można :)
Wszystko według przepisu,stało całą noc w lodówce a masa serowa pływa i spodu nie widać. Co mogłam zrobić nie tak? Nie polecam. https://uploads.disquscdn.com/images/7c68e9604e75d347b274b77b1aa8f024e0c850360f1d66a02763d5f9a08a07fb.jpg
Może to twaróg ? jakiego użyłaś?
Twarogu President.
Twaróg President.
na tym twarogu nic nie wychodzi, chyba ma za niską zawartość tłuszczu. Ja używam Piątnicy 18% i serniki wychodzą super
jak długo sernik musi zostać w lodówce przed podaniem?
Minimum kilka godzin, a najlepiej całą noc :)
Czy mogę użyć mrożonych malin do ciasta?
Mrożone chciałabyś zalać galaretką?
Zaleje galaretka po rozmrozeniu tylko nie wiem czy takie się nadają. …
Uwielbiam słodkości, a to wygląda niesamowicie, niebawem wypróbuje i podziele się wrażeniami ;)
A tymczasem zapraszam do mnie na orginalne
Tiramisu przepis włoski
Rozpusta
Niesamowity! <3
Wygląda przepysznie :)
sernik,do tego maliny i nutella,raj dla podniebienia <3