Lekki i delikatny sernik z białą czekoladą i warstwą wiśniową oraz spodem z herbatników.
Sernik na zimno z białą czekoladą o bardzo leciutkiej i puszystej konsystencji. Słodki z nutką białej czekolady. Spód wykonany z herbatników maślanych i kakao. Sernik przykryty warstwą wiśniowej frużeliny, która rewelacyjnie podkreśla smak deseru.
Sernik na zimno będzie idealny w wiosenny lub letni czas. Pycha.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
REKLAMA:
SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
SPÓD Z HERBATNIKÓW
- 170 g herbatników maślanych*
- 1 łyżka kakao
- 70 g masła, roztopionego
MASA SEROWA
- 500 g półtłustego twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 200 g białej czekolady
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
WARSTWA WIŚNIOWA
- 400 g wiśni świeżych lub mrożonych
- 4 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
* możesz użyć herbatników kakaowych
Herbatniki dokładnie rozdrabniamy malakserem razem z kakao. Następnie wlewamy roztopione masło i mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki można posmarować lekko olejem rzepakowym. Przekładamy rozdrobnione herbatniki na dno formy, wyrównujemy i lekko dociskamy. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki. W rondelku mocno podgrzewamy 100 ml śmietanki. Następnie dodajemy kawałki białej czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem i pozostałą śmietanką przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy łyżeczkę masy serowej do białej czekolady i szybko mieszamy. Dodajemy kolejne 2 łyżeczki i ponownie mieszamy. Cały czas miksując dodajemy powoli mieszaninę białej czekolady oraz niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Gotową masę wykładamy na spód z ciasteczek i wkładamy do lodówki.
Wiśnie przekładamy do rondelka razem z cukrem i gotujemy na niewielkim ogniu (do rozmrożenia wiśni). Następnie wlewamy sok z cytryny oraz rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną w 2 łyżkach wody. Delikatnie mieszamy doprowadzając do wrzenia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Wlewamy do wiśnie i mieszamy do połączenia (nie gotujemy). Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Tężejące wiśnie wykładamy na wierzch sernika i zostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.
Jak można podgrzać żelatynę jeśli nie mamy mikrofali?
Można zalać gorącą wodą i wymieszać (nie wrzącą)