Znajdź swój przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą

25 marca, 2022

Lekki i delikatny sernik z białą czekoladą i warstwą wiśniową oraz spodem z herbatników.

Sernik na zimno z białą czekoladą o bardzo leciutkiej i puszystej konsystencji. Słodki z nutką białej czekolady. Spód wykonany z herbatników maślanych i kakao. Sernik przykryty warstwą wiśniowej frużeliny, która rewelacyjnie podkreśla smak deseru.

Sernik na zimno będzie idealny w wiosenny lub letni czas. Pycha.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Sernik na zimno

SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI:

SPÓD Z HERBATNIKÓW

  • 170 g herbatników maślanych*
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g masła, roztopionego

MASA SEROWA

  • 500 g półtłustego twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 200 g białej czekolady
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

WARSTWA WIŚNIOWA

  • 400 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 4 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

* możesz użyć herbatników kakaowych

Herbatniki dokładnie rozdrabniamy malakserem razem z kakao. Następnie wlewamy roztopione masło i mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki można posmarować lekko olejem rzepakowym. Przekładamy rozdrobnione herbatniki na dno formy, wyrównujemy i lekko dociskamy. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki. W rondelku mocno podgrzewamy 100 ml śmietanki. Następnie dodajemy kawałki białej czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem i pozostałą śmietanką przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy łyżeczkę masy serowej do białej czekolady i szybko mieszamy. Dodajemy kolejne 2 łyżeczki i ponownie mieszamy. Cały czas miksując dodajemy powoli mieszaninę białej czekolady oraz niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Gotową masę wykładamy na spód z ciasteczek i wkładamy do lodówki.
Wiśnie przekładamy do rondelka razem z cukrem i gotujemy na niewielkim ogniu (do rozmrożenia wiśni). Następnie wlewamy sok z cytryny oraz rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną w 2 łyżkach wody. Delikatnie mieszamy doprowadzając do wrzenia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Wlewamy do wiśnie i mieszamy do połączenia (nie gotujemy). Zostawiamy do wystudzenia i wkładamy do lodówki. Tężejące wiśnie wykładamy na wierzch sernika i zostawiamy na 2-3 godziny w lodówce.

Sernik na zimno Sernik na zimno Sernik na zimno

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Jak można podgrzać żelatynę jeśli nie mamy mikrofali?

    1. aneta Autor says:

      Można zalać gorącą wodą i wymieszać (nie wrzącą)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x