Lekki i delikatny sernik z białą czekoladą i warstwą wiśniową oraz spodem z herbatników.
Sernik na zimno z białą czekoladą o bardzo leciutkiej i puszystej konsystencji. Słodki z nutką białej czekolady. Spód wykonany z herbatników maślanych i kakao. Sernik przykryty warstwą wiśniowej frużeliny, która rewelacyjnie podkreśla smak deseru.
Sernik na zimno będzie idealny w wiosenny lub letni czas. Pycha.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
SPÓD Z HERBATNIKÓW
- 170 g herbatników maślanych*
- 1 łyżka kakao
- 70 g masła, roztopionego
MASA SEROWA
- 500 g półtłustego twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 200 g białej czekolady
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
WARSTWA WIŚNIOWA
- 400 g wiśni świeżych lub mrożonych
- 4 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
* możesz użyć herbatników kakaowych
Herbatniki
dokładnie
rozdrabniamy
malakserem
razem
z
kakao.
Następnie
wlewamy
roztopione
masło
i
mieszamy.
Dno
tortownicy
o
średnicy
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia,
natomiast
boki
można
posmarować
lekko
olejem
rzepakowym.
Przekładamy
rozdrobnione
herbatniki
na
dno
formy,
wyrównujemy
i
lekko
dociskamy.
Na
czas
przygotowania
masy
serowej
wkładamy
do
lodówki.
W
rondelku
mocno
podgrzewamy
100
ml
śmietanki.
Następnie
dodajemy
kawałki
białej
czekolady,
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali.
Mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Twaróg
miksujemy
razem
z
przesianym
cukrem
pudrem
i
pozostałą
śmietanką
przez
ok.
5
minut.
Następnie
dodajemy
łyżeczkę
masy
serowej
do
białej
czekolady
i
szybko
mieszamy.
Dodajemy
kolejne
2
łyżeczki
i
ponownie
mieszamy.
Cały
czas
miksując
dodajemy
powoli
mieszaninę
białej
czekolady
oraz
niewielkim
strumieniem
wlewamy
ostudzoną
żelatynę.
Gotową
masę
wykładamy
na
spód
z
ciasteczek
i
wkładamy
do
lodówki.
Wiśnie
przekładamy
do
rondelka
razem
z
cukrem
i
gotujemy
na
niewielkim
ogniu
(do
rozmrożenia
wiśni).
Następnie
wlewamy
sok
z
cytryny
oraz
rozpuszczoną
mąkę
ziemniaczaną
w
2
łyżkach
wody.
Delikatnie
mieszamy
doprowadzając
do
wrzenia.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali.
Wlewamy
do
wiśnie
i
mieszamy
do
połączenia
(nie
gotujemy).
Zostawiamy
do
wystudzenia
i
wkładamy
do
lodówki.
Tężejące
wiśnie
wykładamy
na
wierzch
sernika
i
zostawiamy
na
2-3
godziny
w
lodówce.
Komentarze
Jak można podgrzać żelatynę jeśli nie mamy mikrofali?
Można zalać gorącą wodą i wymieszać (nie wrzącą)