Naleśniki zapiekane z serem i jagodami z polewą na bazie kwaśnej śmietany. Przepyszny i prosty obiad, który możesz podawać również jako deser.
Cienkie naleśniki wypełnione nadzieniem twarogowym z pysznymi owocami. Jagody możesz zastąpić wiśniami, malinami lub truskawkami.
Naleśniki zapiekane z serem i jagodami możesz polać kwaśną śmietaną lub zastąpić ją w wersji lżejszej jogurtem greckim lub ugotowanym budyniem, który wykonujemy nieco w płynniejszej wersji.
Naleśniki zapiekane są super smaczne i jeszcze lepsze od tradycyjnych z patelni. Środek mięciutki przepełniony twarogiem, a końcówki chrupiące. Całość z lekko kwaśnymi owocami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na naleśniki.
NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z SEREM I JAGODAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 8 – 10 sztuk
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody np. gazowanej
- 3 łyżki oleju lub roztopionego masła
- szczypta soli
NADZIENIE SEROWE
- 500 g twarogu np. półtłustego
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej 12%
- 1 żółtko
POLEWA ŚMIETANKOWA
- 150 g kwaśnej śmietany 12%
- 3 łyżki cukru pudru
POLEWA JAGODOWA
- 1 szklanka jagód mrożonych lub świeżych
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę przesiewamy do miski. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni najlepiej naleśnikowej z obu stron do zarumienienia. Kwaśną śmietanę na polewę mieszamy ze sobą. Twaróg mieszamy z przesianym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jogurtem oraz żółtkiem. Nadziewamy naleśniki i zwijamy w rulonik. Układamy w formie wysmarowanej masłem. Pieczemy w temp. 175ºC przez około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika polewamy kwaśną śmietaną i wkładamy ponownie do piekarnika na 5-10 minut. Jagody wkładamy do rondelka. Dodajemy sok z cytryny, cukier i cynamon. Podgrzewamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut (nie mieszamy zbyt często, aby owoce się nie rozpadły). Na koniec mąkę ziemniaczaną mieszamy w odrobinie wody i dodajemy do jagód. Mieszamy i chwilkę podgrzewamy do zgęstnienia. Wykładamy na podpieczone naleśniki.