Znajdź swój przepis

Naleśniki zapiekane z serem i jagodami

23 marca, 2022

Naleśniki zapiekane z serem i jagodami z polewą na bazie kwaśnej śmietany. Przepyszny i prosty obiad, który możesz podawać również jako deser.

Cienkie naleśniki wypełnione nadzieniem twarogowym z pysznymi owocami. Jagody możesz zastąpić wiśniami, malinami lub truskawkami.

Naleśniki zapiekane z serem i jagodami możesz polać kwaśną śmietaną lub zastąpić ją w wersji lżejszej jogurtem greckim lub ugotowanym budyniem, który wykonujemy nieco w płynniejszej wersji.

Naleśniki zapiekane są super smaczne i jeszcze lepsze od tradycyjnych z patelni. Środek mięciutki przepełniony twarogiem, a końcówki chrupiące. Całość z lekko kwaśnymi owocami.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na naleśniki.

Naleśniki zapiekane

NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z SEREM I JAGODAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 8 – 10 sztuk

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody np. gazowanej
  • 3 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • szczypta soli

NADZIENIE SEROWE

  • 500 g twarogu np. półtłustego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany kwaśnej 12%
  • 1 żółtko

POLEWA ŚMIETANKOWA

REKLAMA:
  • 150 g kwaśnej śmietany 12%
  • 3 łyżki cukru pudru

POLEWA JAGODOWA

  • 1 szklanka jagód mrożonych lub świeżych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miski. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni najlepiej naleśnikowej z obu stron do zarumienienia. Kwaśną śmietanę na polewę mieszamy ze sobą. Twaróg mieszamy z przesianym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, jogurtem oraz żółtkiem. Nadziewamy naleśniki i zwijamy w rulonik. Układamy w formie wysmarowanej masłem. Pieczemy w temp. 175ºC przez około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika polewamy kwaśną śmietaną i wkładamy ponownie do piekarnika na 5-10 minut. Jagody wkładamy do rondelka. Dodajemy sok z cytryny, cukier i cynamon. Podgrzewamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 5 minut (nie mieszamy zbyt często, aby owoce się nie rozpadły). Na koniec mąkę ziemniaczaną mieszamy w odrobinie wody i dodajemy do jagód. Mieszamy i chwilkę podgrzewamy do zgęstnienia. Wykładamy na podpieczone naleśniki.

Naleśniki zapiekane Naleśniki zapiekane

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij