Znajdź swój przepis

Kostka tiramisu

14 lutego, 2019

Kostka tiramisu na biszkopcie kakaowym z kremem mascarpone i okrągłymi biszkoptami. Przepyszny przepis do wykonania na nadchodzące walentynki lub inne święta.

Bazą jest tradycyjny biszkopt kakaowy, który nasączamy kawą z odrobiną likieru. Biszkopt leciutki, wilgotny i słodki.

Krem jest bardzo prosty, wystarczy miksować kremówkę i mascarpone, aż powstanie gęsty i jednolity krem.

Wierzch ciasta udekorowałam biszkoptami nasączonymi kawą i kleksami z kremu. Dzięki temu uzyskujemy super efekt i ładny kształt po przekrojeniu.

REKLAMA:

Kostka tiramisu to delikatne, a zarazem intensywne w smaku ciasto. Idealne na walentynki, urodziny i inne uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Kostka tiramisu

KOSTKA TIRAMISU

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA KREM:

REKLAMA:
  • 500 śmietanki kremówki 30%
  • 350 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • opakowanie biszkoptów
  • 2-3 łyżki kakao

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie łączymy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwie części. Nasączmy ponczem.
Śmietankę razem z serkiem miksujemy na gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem. 1/3 kremu wykładamy na nasączony biszkopt, następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Ponownie nasączamy i smarujemy połową pozostałego kremu. Biszkopty na chwilę zatapiamy w ponczu i układamy na wierzchu ciasta. Resztę kremu wykładamy do woreczka i ucinamy końcówkę lub przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką i wyciskamy kleksy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao.

Kostka tiramisu Kostka tiramisu

Kostka tiramisu Kostka tiramisu Kostka tiramisu

Dołącz do dyskusji

  1. A jak robimy ten krem? Najpierw ubijamy śmietanę i dodajemy serek czy wszystko wrzucamy razem i po prostu miksujemy ?

    1. aneta Autor says:

      razem :)

  2. Elżbieta D. says:

    Piękne.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij