Kostka tiramisu na biszkopcie kakaowym z kremem mascarpone i okrągłymi biszkoptami. Przepyszny przepis do wykonania na nadchodzące walentynki lub inne święta.
Bazą jest tradycyjny biszkopt kakaowy, który nasączamy kawą z odrobiną likieru. Biszkopt leciutki, wilgotny i słodki.
Krem jest bardzo prosty, wystarczy miksować kremówkę i mascarpone, aż powstanie gęsty i jednolity krem.
Wierzch ciasta udekorowałam biszkoptami nasączonymi kawą i kleksami z kremu. Dzięki temu uzyskujemy super efekt i ładny kształt po przekrojeniu.
Kostka tiramisu to delikatne, a zarazem intensywne w smaku ciasto. Idealne na walentynki, urodziny i inne uroczystości.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
KOSTKA TIRAMISU
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1 szklanka mocnego naparu z kawy
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA KREM:
- 500 śmietanki kremówki 30%
- 350 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- opakowanie biszkoptów
- 2-3 łyżki kakao
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i bardzo delikatnie łączymy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwie części. Nasączmy ponczem.
Śmietankę razem z serkiem miksujemy na gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem. 1/3 kremu wykładamy na nasączony biszkopt, następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Ponownie nasączamy i smarujemy połową pozostałego kremu. Biszkopty na chwilę zatapiamy w ponczu i układamy na wierzchu ciasta. Resztę kremu wykładamy do woreczka i ucinamy końcówkę lub przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego okrągłą tylką i wyciskamy kleksy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao.
A jak robimy ten krem? Najpierw ubijamy śmietanę i dodajemy serek czy wszystko wrzucamy razem i po prostu miksujemy ?
razem :)
Piękne.