Szarlotka w szklankach lub słoiczkach to bardzo prosty deser z jabłek, herbatników i kremem śmietankowym. Kilka chwil i deser gotowy.
Kilka pysznych warstw, które tworzą lekki i pyszny deser szarlotkowy.
Herbatniki można zamienić na ciasteczka owsiane, imbirowe lub korzenne. Jabłka najlepiej jeśli będą lekko kwaśne, wtedy fajnie będą współgrały ze słodkimi warstwami.
Krem możesz wykonać na bazie śmietanki i mascarpone lub zamienić na śmietankę w połączeniu z serkiem homogenizowanym lub po prostu dodać zamiast kremu serek waniliowy.
Cudowny, prosty i szybki deser na lato. Możesz wykonać w słoiczkach i zabrać na piknik lub majówkę.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK Z JABŁKAMI BEZ PIECZENIA
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BEZĄ
SZARLOTKA W SZKLANKACH
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 4 szklanki po 230 ml
WARSTWA JABŁKOWA
- 5 dużych jabłek
- 2 łyżki miodu lub 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
KREM ŚMIETANKOWY
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- 280 g zmielonych herbatników, ciastek imbirowych lub speculoos
- 3 łyżki zmielonych orzechów np. włoskich
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondelka razem z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem. Dusimy, aż owoce będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Zostawiamy do wystudzenia.
Dzielimy na dwie połowy z czego jedną miksujemy na mus. Śmietankę miksujemy na gęsty krem razem z serkiem mascarpone. Dodajemy przesiany cukier puder i chwilkę miksujemy. Do każdej szklanki dodajemy po 2 łyżki zmielonych herbatników lub ciasteczek. Następnie po 2 – 3 łyżki jabłek w kosteczce. Dalej krem, ponownie ciasteczka i na wierzch mus jabłkowy. Dekorujemy zmielonymi orzechami. Wkładamy na 1 – 2 godziny do lodówki.