Zdrowy piernik bananowy na bazie bananów. Wilgotny, mięsisty i mocno aromatyczny piernik doskonały na święta.
Piernik można przekroić na jedną lub dwie części i przełożyć powidłami śliwkowymi. Doskonały również do przekładania kremem np. grysikowym.
Piernik będzie idealny do podawania dla dzieci. Mięciutki, banany świetnie nawilżają i nadają słodyczy.
Piernik można przygotować nawet na 2 – 3 dni przed świętami.
ZERKNIJ NA MOJE INNE PRZEPISY NA PIERNIKI.
REKLAMA:
ZDROWY PIERNIK BANANOWY
SKŁADNIKI:
- 3 średnie banany (najlepiej lekko przejrzałe)
- 115 g masła o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% o temp. pokojowej *
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 70 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
* śmietanę można zastąpić jogurtem greckim
Keksówkę o wymiarach 20 x 10 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Banany mocno rozdrabniamy widelcem na papkę. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem i ekstraktem na jasną i puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Dodajemy banany, miód, śmietanę i miksujemy. Wprost do miski przesiewamy mąkę, kakao, cynamon, przyprawę do piernika, sodę oraz szczyptę soli. Miksujemy na niskich obrotach miksera tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Następnie podgrzewamy śmietankę i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do połączenia i wylewamy na wierzch piernika.
Wygląda obłednie 😍 jak tylko zobaczę że banany nie mają wzięcia do biorę się do roboty 🙂