Schab ze śliwką to prosty przepis na mięso z piekarnika. Soczyste kawałki można podawać na gorąco z sosem śliwkowym lub na kanapki.
Schab marynujemy w przyprawach minimum jedną dobę, ale w lodówce lub chłodnym miejscu możesz przechowywać nawet do 2 – 3 dni.
Środek schabu po nacięciu możesz lekko posmarować solą (najlepiej 1/3 łyżeczki soli włożyć i kilka razy porolować mięso na blacie). Śliwki suszone możesz zawinąć w cienkie plastry boczku lub szynki parmeńskiej i włożyć do środka schabu.
Schab podczas pieczenia warto z 2 – 3 razy polewać sosem będzie bardziej soczysty. Do sosu można dodać świeże gałązki rozmarynu i piec razem z nim. Podczas pieczenia warto trzymać się czasu podanego w przepisie i nie wydłużać go co może spowodować, że będzie suche.
Sos powstały podczas pieczenia miksujemy, świetnie nadaje się do polewania kawałków mięsa, ale również możesz użyć do karkówki lub szynki pieczonej.
Schab ze śliwką to idealne mięsa do podawania w świętą Bożego Narodzenia.
ZOBACZ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA SZYNKĘ PIECZONĄ.
SCHAB ZE ŚLIWKĄ
SKŁADNIKI:
- 1 kg schabu
- 200 g suszonych śliwek bez pestek+ kilka do bulionu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub świeżego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka wody lub bulionu
DODATKOWO
- kilka małych wykałaczek
PRZYGOTOWANIE:
Schab myjemy i osuszamy. Nacinamy środek nożem, aby stworzyć kieszonkę dla śliwek (nie przecinamy do końca). Do środka wkładamy śliwki (jeśli są mocno suche warto wcześniej namoczyć je w odrobinie gorącej wody). Rozcięcie spinamy ciasno wykałaczkami. Czosnek przeciskamy przez praskę do miseczki. Mieszamy razem z olejem i przyprawami. Dokładnie nacieramy całe mięso. Mięso wkładamy do naczynia, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum jedną dobę. Kolejnego dnia wyciągamy schab z lodówki i zostawiamy na 1 godzinę w temp. pokojowej.
Na patelni rozgrzewamy 2 – 3 łyżki oleju i smażymy z każdej strony mięso, aby zamknąć pory (dosłownie 1 – 2 minuty). Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę lub bulion (polecam jednak bulion) i wkładamy podsmażone mięso. Wkładamy w bulion kilka śliwek i przykrywamy. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę, polewamy sosem i dalej pieczemy przez ok. 20 – 25 minut. Podczas pieczenia warto polewać schab nawet z 2 – 3 razy. Schab zostawiamy na ok. 15 minut i wyciągamy.
Powstały wywar razem ze śliwkami miksujemy, przelewamy do rondelka i gotujemy ok. 5 minut. Polewamy nim pokrojony na plasterki gorący schab.