Ciasto makowe z kremem czekoladowym i warstwą ciasta czekoladowego na wierzchu jest pyszne! Tak przygotowane warstwowe ciasto będzie idealne na święta, uroczystości lub urodziny.
Przygotowanie kremu czekoladowego z dodatkiem gorzkiej czekolady, śmietanki i mascarpone jest bardzo proste. Krem jest treściwy, mocno czekoladowy – warto wzbogacić go nutką alkoholu np. rumu lub likieru.
Spód z kolei to leciutki i puszysty biszkopt makowy, który można lekko nasączyć wodą wymieszaną z odrobiną soku z cytryny i cukru.
Dzięki dodaniu do ciasta czekoladowego majonezu, jest ono idealnie wilgotne i nie musimy używać innych tłuszczów. Dodałam Majonez Kielecki – najczęściej używam go do sałatek, past na kanapki, ale w wypiekach też świetnie się sprawdza.
Wierzch z polewy czekoladowej świetnie podkręca smak całego ciasta.
Zobacz moje inne przepisy na ciasta makowe lub makowiec.
CIASTO MAKOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWEGO
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka Majonezu Kieleckiego
- 1 szklanka naparu z kawy
KREM CZEKOLADOWY
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 500 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
BISZKOPT MAKOWY
- 5 jajek o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maku w ziarenkach
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Śmietankę na krem podgrzewamy, dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce majonez. Na koniec na przemian dodajemy mąkę i kawę w kilku porcjach (kończymy dodawanie składników na mące). Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
W identycznej formie wyłożonej papierem do pieczenia przygotowujemy biszkopt makowy. Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Dodajemy migdały i mak, mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i rum. Biszkopt makowy wykładamy do formy (można lekko nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem) i przykrywamy kremem czekoladowym. Na wierzch układamy ciasto majonezowe. Gotowe ciasto wkładamy na noc do lodówki. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Wierzch równomiernie smarujemy polewą.
Post reklamowy
Nie potrafię się przekonać do ciast z majonezem. A ciasto mnie kusi, zamiast można dodać olej?
Tak lub roztopione masło