Znajdź swój przepis

Ciasto makowe z kremem czekoladowym

9 grudnia, 2022

Ciasto makowe z kremem czekoladowym i warstwą ciasta czekoladowego na wierzchu jest pyszne! Tak przygotowane warstwowe ciasto będzie idealne na święta, uroczystości lub urodziny.

Przygotowanie kremu czekoladowego z dodatkiem gorzkiej czekolady, śmietanki i mascarpone jest bardzo proste. Krem jest treściwy, mocno czekoladowy – warto wzbogacić go nutką alkoholu np. rumu lub likieru.

Spód z kolei to leciutki i puszysty biszkopt makowy, który można lekko nasączyć wodą wymieszaną z odrobiną soku z cytryny i cukru.

Dzięki dodaniu do ciasta czekoladowego majonezu, jest ono idealnie wilgotne i nie musimy używać innych tłuszczów. Dodałam Majonez Kielecki – najczęściej używam go do sałatek, past na kanapki, ale w wypiekach też świetnie się sprawdza.

Wierzch z polewy czekoladowej świetnie podkręca smak całego ciasta.

Zobacz moje inne przepisy na ciasta makowe lub makowiec.

Ciasto makowe z kremem

CIASTO MAKOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWEGO

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka Majonezu Kieleckiego
  • 1 szklanka naparu z kawy

KREM CZEKOLADOWY

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)

BISZKOPT MAKOWY

  • 5 jajek o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maku w ziarenkach
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Śmietankę na krem podgrzewamy, dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy do lodówki na całą noc.
Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce majonez. Na koniec na przemian dodajemy mąkę i kawę w kilku porcjach (kończymy dodawanie składników na mące). Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
W identycznej formie wyłożonej papierem do pieczenia przygotowujemy biszkopt makowy. Mąkę przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Dodajemy migdały i mak, mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder i rum. Biszkopt makowy wykładamy do formy (można lekko nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem) i przykrywamy kremem czekoladowym. Na wierzch układamy ciasto majonezowe. Gotowe ciasto wkładamy na noc do lodówki. Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Wierzch równomiernie smarujemy polewą.
Post reklamowy

Ciasto makowe z kremem
Ciasto makowe z kremem
Ciasto makowe z kremem

Dołącz do dyskusji

  1. Nie potrafię się przekonać do ciast z majonezem. A ciasto mnie kusi, zamiast można dodać olej?

    1. Tak lub roztopione masło

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x