Kokosowe muffinki z Rafaello to: kokos w cieście, kokos w środku i kokosowa polewa na wierzchu. Bardzo wyczuwalny smak śmietankowy w cieście łudząco przypomina dostępne w sklepach kuleczki Rafaello. Nie spodziewałam się, że będą tak bardzo smaczne i na pewno wykonam je jeszcze nie raz np. na jakąś uroczystość. Przepis możemy urozmaicić i zamiast wiórek na wierzch zastąpić je płatkami migdałowymi.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 12 muffinek
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 1 1/3 szklanki wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 krople zapachu migdałowego
- 2/3 szklanki śmietanki 36 %
- ½ szklanki roztopionego masła
- 2 jajka
- 12 kuleczek Rafaello
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 150 g białej czekolady
- 1 szklanka wiórek kokosowych
Wszystkie suche składniki mieszamy razem w miseczce. Mokre składniki przekładamy do oddzielnej miseczki i mieszamy, następnie dodajemy suche składniki. Trzepaczką łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Do każdej wlewamy łyżkę ciasta, następnie wkładamy Rafaello i pokrywamy całkowicie kuleczkę ciastem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 25 min. Po ostudzeniu górę muffinek zatapiamy w rozpuszczonej białej czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Smacznego.
Czy zamiast śmietanki 36% może być 30%?
tak :)
i jeeszcze jedno pytanie: ile mniej więcej masła da te 0.5 szklanki?
Około pół kostki
czy mogę pominąć wiórki w cieście? chcę wykorzystać kremowkę i pomyślalam o babeczkach ale domownicy nie lubią wiórek…
Tak :)
Czy można słodką śmietankę zastąpić mlekiem?
mozna, ale wtedy dodaj jej np. 1/2 szklanki
przecudowne, wyśmienite! wyrosły jak marzenie, przepis wart polecenia! :) oblizuje wszystkie palce!
Jaka to jest śmietanka 30% ? ;)
Chodzi o slodka smietanke do deserow np laciate w kartoniku
czy trzeba je przechowywac w lodowce ze wzgledu na smietanke czy po upieczeniu to juz nie ma znaczenia ?
Nie trzeba przechowywac w lodowce, ale zakryj je folia lub kloszem szklanym , aby nie wyschly ;) pozdrawiam
A ja mam pytanie ;-) czy rafaello upieczone w środku babeczki bardzo zmienia swój smak i konsystencję? Bo jeśli tak to nieco zmodyfikuję przepis i po upieczeniu babeczki wydrążę środek, wsadzę rafaello i przykryję ciastem ;-)
Hej wierzch kuleczek rafaello nie jest już tak chrupiący, natomiast środek bez zmian :) może zrób i takie i takie, aby porównać lepsze ?