Sernik caffe latte to leciutki deser o kawowym smaku i spodzie z herbatników, który przypomina kawę latte macchiato.
Spód z herbatników o lekko słodkim i kawowym posmaku.
Masa serowa jest delikatna, dzięki dodaniu odrobiny ubitej śmietany ma lżejszą konsystencję. Dzielimy na dwie warstwy z czego do jednej dodajemy napar z kawy.
Góra to puszysta pianka z ubitej śmietanki, która fajnie smakuje i kontrastuje z nieco cięższą warstwą serową.
Sernik caffe latte to delikatny deser o kawowym smaku. Po przekrojeniu sernik ma ciekawe warstwy, które przypominają latte macchiato. Idealny deser na letnie spotkania.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK CAFFE LATTE
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 170 g herbatników maślanych lub kakaowych
- 90 g masła, roztopionego
- 3-4 łyżeczki mocnego naparu z kawy
NAPAR Z KAWY:
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 800 g twarogu, półtłustego np. z wiaderka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki +2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy olejem. Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub wrzucamy do mocnego woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem. Łączymy z roztopionym masłem i naparem z kawy. Dokładnie mieszamy i wykładamy na dno tortownicy i dociskamy. Na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki.
Kawę mieszamy w gorącej wodzie, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia.
Twaróg miksujemy z wanilią i cukrem pudrem. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy 4-5 łyżek do masy serowej i delikatnie łączymy. Masę serową dzielimy na dwie części i dodajemy do jednej napar z kawy. Do każdej części dodajemy niewielkim strumieniem 1/3 ostudzonej żelatyny. Jasną masę serową wykładamy na spód z herbatników, następnie warstwę kawową. 2 łyżki cukru pudru dodajemy do śmietanki oraz wlewamy niewielkim strumieniem pozostała żelatynę cały czas miksując. Wykładamy na warstwę kawową i wykonujemy łopatką cukierniczą z ząbkami fale. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc.
inspiracja: smakolykiberenki
tak :)
Czy obie warstwy serowe wykładamy do formy w tym samym czasie czy należy odczekać aż biała warstwa stężeje w lodówce i dopiero na nią wyłożyć kawową? To samo pytanie mam odnośnie warstwy śmietankowej – wykładamy ją na niestężałą warstwę kawową? Nie wymieszają się? Pozdrawiam.
Możesz odczekać :)
Polecam tortownicę max 24 cm inaczej warstwy wychodzą bardzo wąskie… Po za tym pychota!
Na wierzch dajemy tylko ubita śmietanę kremowe?
Tak :)
To ciasto jest idealne!