Serowe ciasto z żurawiną o niesamowicie pysznym smaku i delikatnej konsystencji. Wilgotna, leciutka i do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam na nadchodzące święta.
Dzięki dodaniu do ciasta serka ciasto spokojnie może poleżeć kilka dni i nie straci zbyt dużo na swoim smaku. Dodałam do ciasta serek śmietankowy z Piątnicy, który jest dosyć zwarty i ciężki. Nie dodawałabym serków o zbyt mocno kremowej konsystencji.
Składniki do ciasta wyjmij dzień wcześniej, aby uzyskały taka samą temperaturę. Ciasta ucierane są podatne na zakalec i koniecznie musisz przestrzegać tej zasady.
Ciasto jest słodkie z wyczuwalna nutą serka, która fajnie przełamana jest przez kwaśną żurawinę. Do ciasta używamy świeżych owoców bądź mrożonych, ale wcześniej jej nie rozmrażamy.
Serowe ciasto z żurawiną uwielbiam i jest to jedna z moich ulubionych babek. Oczywiście zamiennie możesz dodać inne owoce o kwaśnym smaku, ale żurawina jest idealna w okresie świątecznym.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
SEROWE CIASTO Z ŻURAWINĄ
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 250 g serka śmietankowego, mielonego
- 4 jajka
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 1 szklanka żurawiny, świeżej
- cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Miękkie masło miksujemy przez chwilę następnie dodajemy serek, cukier, wanilię oraz po jednym jajku. Dodajemy suche składniki i sól i miksujemy tylko do połączenia. Wrzucamy świeżą żurawinę i delikatnie łączymy. Keksówkę o wym. 12×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.


Przepyszne wilgotne i mega szybko się robi!
Ciasto przepyszne! Mięciutkie i wilgotne i 3 dni świeże! Użyłam serka kanapowego z piatnicy, był mocno kremowy i” mazisty”, ale ciacho wyszło wspaniale!
Ciasto wygląda bardzo apetycznie, więc spróbuję zrobić. Zastanawiam się jednak jakiego serka użyć? takiego kanapkowego czy bardziej mascarpone?
Lepszy będzie kanapkowy :)
Czy może być serek ricotta?
Tak :)