Kruche rogaliki z marmoladą lub powidłami oprószone cukrem pudrem. Prosty przepis z kilku składników na pyszne rogaliki, które możesz podać na deser.
Samo ciasto możesz wykonać nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Im lepiej ciasto będzie schłodzone, tym rogaliki będą bardziej kruche i leciutkie.
Do nadziewania możesz użyć marmolady, powideł, kremu czekoladowego lub upiec bez nadzienia.
Z tego przepisu wychodzi cała blaszka rogalików.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
ROGALIKI DROŻDŻOWE NA JOGURCIE
KRUCHE ROGALIKI Z MARMOLADĄ
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 blaszka rogalików
- 300 g mąki tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 zimne jajko
- 1 łyżka zimnego serka np. Philadelphia lub innego naturalnego
- szczypta soli
DODATKOWO
- marmolada/ powidła do nadziewania
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
- cukier puder do obsypania
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła, serek, jajko oraz sól. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego, następnie wyrabiamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 2 mm. Wycinamy okrąg ok. 28 cm, który dzielimy na 8 trójkątów np. radełkiem. Na każdym układamy po ok. łyżeczce marmolady i zwijamy od szerszej ku węższej części. Końce lekko zwijamy do środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach od siebie. Wierzch smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 20 minut do zrumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.
Wyszły świetne, polecam.
Czy te rogaliki mogą lewej ok 3-4dni? Chcialam je zrobić do paczek na komunię w piątek a goście by spożywali niedziela/poniedzialek?
Tak :)
Polecam, fajny przepis, super ciasto.