Znajdź swój przepis

Kruche rogaliki z marmoladą

18 października, 2023

Kruche rogaliki z marmoladą lub powidłami oprószone cukrem pudrem. Prosty przepis z kilku składników na pyszne rogaliki, które możesz podać na deser.

Samo ciasto możesz wykonać nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Im lepiej ciasto będzie schłodzone, tym rogaliki będą bardziej kruche i leciutkie.

Do nadziewania możesz użyć marmolady, powideł, kremu czekoladowego lub upiec bez nadzienia.

Z tego przepisu wychodzi cała blaszka rogalików.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

KRUCHO – DROŻDŻOWE ROGALIKI

ROGALIKI DROŻDŻOWE NA JOGURCIE

kruche rogaliki

KRUCHE ROGALIKI Z MARMOLADĄ

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 blaszka rogalików

  • 300 g mąki tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 zimne jajko
  • 1 łyżka zimnego serka np. Philadelphia lub innego naturalnego
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • marmolada/ powidła do nadziewania
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • cukier puder do obsypania

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła, serek, jajko oraz sól. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego, następnie wyrabiamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 2 mm. Wycinamy okrąg ok. 28 cm, który dzielimy na 8 trójkątów np. radełkiem. Na każdym układamy po ok. łyżeczce marmolady i zwijamy od szerszej ku węższej części. Końce lekko zwijamy do środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach od siebie. Wierzch smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 20 minut do zrumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.

kruche rogaliki
kruche rogaliki

Dołącz do dyskusji

  1. Polecam, fajny przepis, super ciasto.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x