Znajdź swój przepis

Jogurtowe placki z dyni

17 października, 2023

Jogurtowe placki z dyni ścieranej na tarce, idealne na zdrowe śniadanie lub kolację. Sprawdzony przepis na placki dyniowe o puszystej konsystencji.

Placuszki są delikatne, mega puchate i mięciutkie. Podczas smażenia unosi się cynamonowy zapach, a placki mają niesamowity pomarańczowy kolor.

Cudowne w okresie jesiennym polane miodem z dodatkiem prażonych orzechów włoskich.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BUŁECZKI DYNIOWE

CIASTO DYNIOWE BEZ PIECZENIA

SERNIK DYNIOWY Z OREO

placki z dyni

JOGURTOWE PLACKI Z DYNI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz placuszków

  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 250 g startej dyni na drobnych oczkach
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 2 łyżki miodu/cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Startą dynię mieszamy razem z jogurtem, jajkami oraz miodem. Następnie dodajemy wprost do miseczki przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól. Mieszamy łyżką do połączenia. Na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną oleju wykładamy po łyżce ciasto i smażymy z obu stron an złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i podajemy jeszcze ciepłe.

placki z dyni
placki z dyni

Dołącz do dyskusji

  1. Placki dyniowe says:

    Pychota naprawdę brawo!

  2. Super pomysł na placuszki,mam pytanie czy można użyć puree bo mam akurat całą miseczkę

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij