Jogurtowe placki z dyni ścieranej na tarce, idealne na zdrowe śniadanie lub kolację. Sprawdzony przepis na placki dyniowe o puszystej konsystencji.
Placuszki są delikatne, mega puchate i mięciutkie. Podczas smażenia unosi się cynamonowy zapach, a placki mają niesamowity pomarańczowy kolor.
Cudowne w okresie jesiennym polane miodem z dodatkiem prażonych orzechów włoskich.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
JOGURTOWE PLACKI Z DYNI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz placuszków
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 250 g startej dyni na drobnych oczkach
- 2 jajka (rozmiar L)
- 2 łyżki miodu/cukru
- 150 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Startą dynię mieszamy razem z jogurtem, jajkami oraz miodem. Następnie dodajemy wprost do miseczki przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól. Mieszamy łyżką do połączenia. Na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną oleju wykładamy po łyżce ciasto i smażymy z obu stron an złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i podajemy jeszcze ciepłe.
Pychota naprawdę brawo!
Super pomysł na placuszki,mam pytanie czy można użyć puree bo mam akurat całą miseczkę