Znajdź swój przepis

Bułeczki dyniowe

6 października, 2023

Bułeczki dyniowe z cynamonem na puszystym cieście drożdżowym z maślanym i cynamonowym wnętrzem. Bułeczki z dynią będą hitem jesiennych wypieków.

Dyniowe cynamonki będą nie tylko doskonałe na deser, ale także na śniadanie lub kolację do kubka pysznej herbaty.

Piękny pomarańczowy kolor bułeczki zawdzięczają purre z dyni, którego w bułeczkach jest prawie 3/4 szklanki.

Cudowny zapach podczas pieczenia maślano – cynamonowy roznosi się po całym domu tworząc jesienny klimat.

Bułeczki są najlepsze zaraz po upieczeniu, ale dzięki dodaniu odrobiny oleju zachowują swoją świeżość również kolejnego dnia.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO DYNIOWE Z KREMEM MASCARPONE

CIASTO DYNIOWE Z JABŁKAMI

PLACUSZKI Z DYNI

bułeczki z dynią

BUŁECZKI DYNIOWE Z CYNAMONEM

SKŁADNIKI: 12 – 14 bułeczek

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 190 g puree z dyni – przepis
  • 1 jajko o temp. pokojowej
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli

NADZIENIE CYNAMONOWE

  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki cynamonu

1 szklanka = 250 ml

Drożdże suche lub świeże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 5 – 10 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pozostały cukier, jajko, puree z dyni, sól oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży i zaczynamy wyrabiać ciasto. Następnie w kilku porcjach dodajemy masło oraz olej. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy folią lub ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie na lekko podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm lub nieco większy. Smarujemy cały płat ciasta masłem, oprószamy cukrem i następnie cynamonem. Zwijamy ściśle w roladę zaczynając od szerszego boku. Ostrym nożem lub nitką wycinamy kawałki 3 – 3,5 cm. Układamy w formie w sporych odstępach od siebie i zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 – 25 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia. Podajemy polane lukrem kremem serowym lub posypane cukrem pudrem.

bułeczki z dynią
bułeczki z dynią
bułeczki z dynią

Dołącz do dyskusji

  1. Moje pytanie to kiedy wsypujemy cukier do ciasta? Te trzy łyżki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij