Bułeczki dyniowe z cynamonem na puszystym cieście drożdżowym z maślanym i cynamonowym wnętrzem. Bułeczki z dynią będą hitem jesiennych wypieków.
Dyniowe cynamonki będą nie tylko doskonałe na deser, ale także na śniadanie lub kolację do kubka pysznej herbaty.
Piękny pomarańczowy kolor bułeczki zawdzięczają purre z dyni, którego w bułeczkach jest prawie 3/4 szklanki.
Cudowny zapach podczas pieczenia maślano – cynamonowy roznosi się po całym domu tworząc jesienny klimat.
Bułeczki są najlepsze zaraz po upieczeniu, ale dzięki dodaniu odrobiny oleju zachowują swoją świeżość również kolejnego dnia.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO DYNIOWE Z KREMEM MASCARPONE
BUŁECZKI DYNIOWE Z CYNAMONEM
SKŁADNIKI: 12 – 14 bułeczek
CIASTO DROŻDŻOWE
- 450 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 190 g puree z dyni – przepis
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 40 g roztopionego masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
NADZIENIE CYNAMONOWE
- 100 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżki cynamonu
1 szklanka = 250 ml
Drożdże suche lub świeże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 5 – 10 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pozostały cukier, jajko, puree z dyni, sól oraz wyrośnięty zaczyn z drożdży i zaczynamy wyrabiać ciasto. Następnie w kilku porcjach dodajemy masło oraz olej. Wyrabiamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy folią lub ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie na lekko podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm lub nieco większy. Smarujemy cały płat ciasta masłem, oprószamy cukrem i następnie cynamonem. Zwijamy ściśle w roladę zaczynając od szerszego boku. Ostrym nożem lub nitką wycinamy kawałki 3 – 3,5 cm. Układamy w formie w sporych odstępach od siebie i zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 – 25 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia. Podajemy polane lukrem kremem serowym lub posypane cukrem pudrem.
Dziękuję za przepis, wyszły pyszne 😊
Super :)
Moje pytanie to kiedy wsypujemy cukier do ciasta? Te trzy łyżki
Już dodałam :)