Znajdź swój przepis

Szybkie ciastka dyniowe

10 października, 2023

Szybkie ciastka dyniowe z czekoladą chrupiące na wierzchu i mięciutkie w środku. Wykonasz je w mniej niż 15 minut z kilku składników.

Ciastka dyniowe są z dodatkiem puree z dyni, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Przepis znajdziesz po kliknięciu w link w liście składników.

Ciasteczka są maślane z aromatem przypraw korzennych i kropelkami pysznej czekolady.

Uwielbiam z kubkiem ciepłego mleka lub herbaty w jesienne dni.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO DYNIOWE NA JOGURCIE

NALEŚNIKI DYNIOWE

CIASTO DYNIOWE Z CUKROWĄ POSYPKĄ

ciastka dyniowe

SZYBKIE CIASTKA DYNIOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 blaszka ciasteczek

  • 1/3 szklanki puree z dyni – przepis
  • 120 g roztopionego masła
  • 120 g cukru np. brązowego
  • 1 białko (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 200 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Roztopione masło o temp. pokojowej mieszamy z puree dyniowym, cukrem i białkiem. Mąkę przesiewamy do miseczki z mokrymi składnikami razem z sodą oczyszczoną, cynamonem, przyprawą do piernika i solą. Dodajemy kropelki czekoladowe lub posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką tylko do połączenia (nie dłużej). Nabieramy łyżką ciasto (wielkość moreli) i układamy na blaszce w sporych odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 10 – 12 minut.

ciastka dyniowe
ciastka dyniowe

Dołącz do dyskusji

  1. Cześć. Zmodyfikowaalam Twój przepis:zmieniłam mąkę na orkiszowa pełnoziarnistą, potrzebowałam dodać więcej puree i…mrożona żurawina-polecam ją ze względu na kwaśny smak, który przełamuje słodycz dyni. Aha, dodałam o połowę mniej cukru i ciastka są dla mnie nadal intensywnie slodkie w skali 8/10.

    1. PS. Moją wersję piekłam 15 min. Przy 190 st.C. Serdecznie pozdrawiam 🙌

  2. Ciastka są OBŁĘDNE. Następnym razem zrobię podwójną porcję, bo ta starczyła na chwilę

  3. Czy na początku wszystko mieszamy mikserem?

    1. Nie, mieszamy łyżką lub trzepaczka :)

  4. Świetne ciasteczka. Zrobione z trzylatką, zjedzone całą rodziną 👍👍👍😀😀

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij