Kruche ciastka maślane do wycinania foremkami dowolnych kształtów. Prosty i szybki przepis na kruche ciasteczka.
Ciasto można przygotować nawet dzień wcześniej i wyciągnąć na 15 minut przed rozwałkowaniem.
Jeśli masz możliwość warto schłodzić przez 10 minut ciasteczka, który już są wycięte foremkami. Będą miały ładny kształt i będą bardziej kruchutkie.
Z tego przepisu możesz również wykonać spód na tartę lub kruche babeczki.
Szybki i sprawdzony przepis na ciasteczka, które zawsze wychodzą.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI
KRUCHE CIASTKA
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 250 g mąki tortowej
- 80 g cukru pudru
- 160 g zimnego masła
- 2 zimne żółtka
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do miseczki. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz sól i zaczynamy zagniatać ciasto, aż będzie jednolite i gładkie (na początku może się kruszyć). Gotowe owijamy folią i wkładamy na ok. 1 – 2 godziny do lodówki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2- 3 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami (im mniejsze kształty tym będą szybciej się rumieniły), najlepiej jeśli będą identycznych rozmiarów. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 minut do zarumienienia.