Znajdź swój przepis

Kruche ciastka

11 października, 2023

Kruche ciastka maślane do wycinania foremkami dowolnych kształtów. Prosty i szybki przepis na kruche ciasteczka.

Ciasto można przygotować nawet dzień wcześniej i wyciągnąć na 15 minut przed rozwałkowaniem.

Jeśli masz możliwość warto schłodzić przez 10 minut ciasteczka, który już są wycięte foremkami. Będą miały ładny kształt i będą bardziej kruchutkie.

Z tego przepisu możesz również wykonać spód na tartę lub kruche babeczki.

Szybki i sprawdzony przepis na ciasteczka, które zawsze wychodzą.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTECZKA SEROWE

CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI

CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

kruche ciastka maślane

KRUCHE CIASTKA

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 250 g mąki tortowej
  • 80 g cukru pudru
  • 160 g zimnego masła
  • 2 zimne żółtka
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do miseczki. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz sól i zaczynamy zagniatać ciasto, aż będzie jednolite i gładkie (na początku może się kruszyć). Gotowe owijamy folią i wkładamy na ok. 1 – 2 godziny do lodówki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2- 3 mm. Wykrawamy dowolnymi foremkami (im mniejsze kształty tym będą szybciej się rumieniły), najlepiej jeśli będą identycznych rozmiarów. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 minut do zarumienienia.

kruche ciastka maślane
kruche ciastka maślane

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x